Una din doua persoane care traiesc cu HIV in Europa este diagnosticata cu intarziere

0
496

Regiunea Europeana a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) este singura regiune din intreaga lume unde numarul de cazuri noi de infectii cu HIV este in crestere. Cu peste 160.000 de persoane nou diagnosticate cu HIV in intreaga regiune1, incluzand peste 29. 000 de cazuri noi din Uniunea Europeana si din Spatiul Economic European (UE / SEE), aceasta tendinta a continuat si in 2016. Un motiv de ingrijorare pentru acest trend: peste jumatate (51%) dintre diagnosticarile cu HIV raportate au loc intr-un stadiu avansat al infectiei.

„Epidemia HIV continua sa creasca intr-un ritm alarmant in Regiunea Europeana, mai ales in partea de Est a acesteia, unde locuiesc aproape 80% dintre cele 160.000 de cazuri noi diagnosticate. Acesta este cel mai mare numar de cazuri noi inregistrate vreodata intr-un an. Daca aceasta tendinta persista nu vom reusi sa atingem obiectivul de a pune capat epidemiei de HIV pana in 2030″, avertizeaza Zsuzsanna Jakab, directorul Biroului Regional pentru Europa al Organizatiei Mondiale a Sanatatii.”Testarea persoanelor cu intarziere, in special a celor cu risc crescut de infectie, are ca rezultat un tratament tardiv si contribuie la raspandirea continua a infectiei cu HIV. Pentru persoanele diagnosticate intr-un stadiu avansat sunt cu atat sunt mai multe sanse de a dezvolta SIDA, ceea ce duce la mai multe suferinte si la moarte. De Ziua Mondiala de Lupta impotriva HIV/SIDA indemn toate tarile sa actioneze acum pentru a stopa epidemia HIV in Europa”.

intrebat despre actiunea Uniunii Europene de a face teste timpurii, comisarul european pentru sanatate si siguranta alimentara, Dr. Vytenis Andriukaitis, a declarat: „Pentru a ne atinge obiectivul de a pune capat HIV, trebuie sa asiguram diagnosticarea precoce a tuturor, adresandu-ne grupurilor de risc si celor mai vulnerabile. Pentru a reusi, trebuie sa colaboram transfrontalier, intre organizatii, pentru a promova accesul facil la diagnostic si pentru a combate barierele precum stigmatizarea si discriminarea. Initiativele Uniunii Europene, cum ar fi Actiunea comuna privind prevenirea HIV si a co-infectiei si reducerea riscurilor (HA-REACT), sunt esentiale pentru solutionarea lacunelor in prevenirea HIV si a co-infectiilor cum sunt tuberculoza si hepatitele virale printre grupurile greu de atins. Anul viitor intentionez sa prezint o imagine de ansamblu a politicilor si a celor mai bune practici in combaterea HIV – inclusiv prevenirea si testarea timpurie – si sa incurajez toate statele membre si partile interesate sa le puna in practica”.

Directorul Centrul European de Prevenire si Control al Bolilor, Dr. Andrea Ammon, subliniaza: „Datele noastre arata ca Europa trebuie sa faca mai mult in lupta impotriva HIV, unde in fiecare an se raporteaza peste 29 000 de noi cazuri de infectie HIV. in medie, dureaza aproximativ 3 ani de la momentul infectarii unei persoane pana cand aceasta este diagnosticata, ceea ce este mult prea mult.Acest lucru duce la rezultate mai slabe pe termen lung in domeniul sanatatii pentru multi oameni care sunt diagnosticati cu intarziere si, de asemenea, sporeste riscul transmiterii ulterioare a infectiei cu HIV. Doua treimi, adica 68%, din noile cazuri diagnosticate cu SIDA in regiunea UE/SEE au avut loc in termen de numai trei luni de la diagnosticarea cu HIV, ceea ce indica faptul ca acesti oameni au suferit infectia cu mai multi ani in urma „.

Doua treimi dintre persoanele de peste 50 de ani sunt diagnosticate cu intarziere

Ultimele date privind HIV / SIDA pentru 20161, publicate de Centrul European de Prevenire si Control al Bolilor si Biroul Regional pentru Europa al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, arata ca proportia celor diagnosticati cu intarziere creste odata cu varsta. in intreaga regiune, 65% (UE / SEE: 63%) dintre persoanele cu varsta de 50 de ani si peste au fost diagnosticate cu intarziere in cursul infectiei cu HIV.
Mai ales in acest grup de persoane cu varsta inaintata, serviciile de sanatate din comunitate joaca un rol vital in furnizarea de oportunitati pentru diagnosticarea timpurie a infectiei cu HIV. Testarea HIV bazata pe conditii de sanatate specifice, cum ar fi alte infectii cu transmitere sexuala, hepatita virala, tuberculoza sau anumite forme de cancer, ar putea duce, de asemenea, la un diagnostic mai bun.

„Pentru a stopa epidemia de HIV/SIDA in Europa trebuie avem diferite strategii de testare timpurie, mai ales pentru populatiilevulnerabile, si aici ma refer inclusiv la servicii de diagnostic rapid, la testarea HIV de catre furnizorii non-medicali, precum si la autotestareaHIV. De asemenea, trebuie sa asiguram consiliere si ingrijire prompta, iar tratamentul trebuie sa fie accesibil tuturor, indiferent de stadiul infectiei. Autoritatile europene trebuie sa implementeze programe prin care sa intervina la timp pentru ca virusului sa nu se raspandeasca si sa asigure programe HIV sustenabile”, a declarat a declarat Dr. Miljana Grbic, sef al Biroului Organizatiei Mondiale a Sanatatii pentru Romania.

Diagnosticul precoce: speranta de viata mai mare si mai putina transmitere

Directorii Biroului Regional al OMS si ai Centrului European de Prevenire si Control al Bolilor subliniaza ca pentru a reduce numarul de viitoare infectii cu HIV, Europa trebuie sa se concentreze pe trei domenii principale:

1. sa acorde prioritate masurilor de prevenire eficiente si cuprinzatoare, cum ar fi sensibilizarea populatiei, promovarea sexului sigur, a prezervativelor si a terapiei de substitutie, dar si furnizarea de programe de seringi de schimb si profilaxia pre-expunere pentru HIV;

2. furnizarea de servicii eficiente de consiliere si testare a HIV, inclusiv servicii de diagnosticare rapida, testarea HIV in comunitate si auto-testarea HIV;

3. asigurareaaccesului rapid la tratament de calitatepentrupersoanele diagnosticate.

Diagnosticul precoce este important deoarece permite persoanelor sa inceapa mai devreme tratamentul impotriva HIV, ceea ce creste sansele pentru o viata lunga si sanatoasa. in plus, tratamentul timpuriu reduce riscul de:

– transmitere in continuare a virusului HIV, deoarece are ca rezultat o incarcatura virala nedetectabila (adica virusul nu mai poate fi transmis altor persoane);

– dezvoltarea SIDA (cazurile de infectie cu virusu HIV aproape s-au dublat in partea de est a regiunii in ultimul deceniu);

– contractaresau dezvoltarea tuberculozei, cea mai comuna boala care defineste SIDA in regiune, in special in partea sa estica.

Ghid pentru imbunatatirea testelor in Europa

Ghidurile consolidate ale OMS privind serviciile de testare HIV vizeaza managerii de programe pentru HIV, lucratorii din domeniul sanatatii si alti actori interesati, pe care ii sprijina in cresterea accesului la consiliere si testarea HIV. in special, aceste ghiduri pledeaza pentru introducerea auto-testarii si/sau a oferirii de consiliere si testare de catre furnizorii de ingrijiri de sanatate in comunitate, instruiti special in acest sens.Suplimentate de indrumari privind auto-testarea HIV si notificarea partenerului, aceste ghiduri sprijina tarile sa faca progrese spre obiectivul global, regional si national, conform caruia 90% dintre persoanele cu HIV sa fie diagnosticate pana in 2020.

Surse:

1. HIV/SIDA Surveillance in Europe 2016: http://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0007/355570/20171127-Annual_HIV_Report.pdf?ua=1

Articolul precedentCele mai noi tehnici de tratament ale afectiunilor picioarelor la persoanele cu diabet, aduse in prim plan in cadrul celei de-a IV-a editii a Workshop-ului „Ischemia critica a membrelor la pacientii cu diabet – abordari endovasculare” de la Suceava
Articolul următorSpecialist: 80% dintre persoanele care au dureri de spate pot fi tratate cu ajutorul kinetoterapiei si fizioterapiei