Cele mai frecvente afectiuni oncologice

0
12

Cele mai frecvente patologii oncologice intalnite in cabinetele medicilor oncologi sunt cancerul de san, cancerul de plamani, cancerul de prostata si cancerul colo-rectal, iar cele mai rar intalnite sunt cancerul de vezica biliara, cancerul tiroidian si testicular, potrivit studiului Onco Monitor realizat anual de GfK Romania.

Rezultatele cercetarii au aratat ca in medie un medic specialist oncolog consulta pe luna peste 40 de paciente cu cancer de san, peste 20 de pacienti cu cancer de plamani, peste 20 de pacienti cu cancer de prostata, 7 pacienti cu cancer renal, 7 pacienti cu cancer gastric si 7 cu cancer al vezicii urinare.

„Dintre pacientii consultati lunar de un medic specialist, in cazul patologiei oncologice renale sau de plaman, o treime sunt pacienti nou diagnosticati, majoritatea in stadii foarte avansate (peste 70% dintre pacientii nou diagnosticati cu cancer de plamani si peste 60% dintre pacientii nou diagnosticati cu cancer renal sunt in stadiul 4), pe cand in cazul patologiei oncologice a sanului, aproximativ o cincime sunt paciente nou diagnosticate, majoritor in stadiul 2 si 3”, se precizeaza in studiu.

Ad in title

in Romania profilul pacientului cu cancer renal sau de plamani indica un barbat (70% dintre pacienti cu cancer renal si 75% dintre pacientii cu cancer de plamani) cu o varsta medie de 60 de ani, respectiv 62 de ani. in ceea ce priveste pacientele cu cancer de san, acestea au in medie 57 de ani.

Studiul Onco Monitor s-a derulat in octombrie 2013, pe un esantion de 70 de medici oncologi care au completat un chestionar de 25 de minute si 289 fise pentru pacienti cu cancer de plamani, 311 fise pentru paciente cu cancer de san si 224 fise pentru pacientii cu cancer renal.

Mai multe informatii despre acest subiect gasiti pe www.comunicatemedicale.ro

Articolul precedentIncepe Saptamana Europeana a Vaccinarii
Articolul următorRomanii, printre europenii cei mai nemultumiti de conditiile de munca. Sanatatea la locul de munca necesita imbunatatiri