Ambulanta specializata reduce timpul de tratament pentru accidentul vascular cerebral

0
20

Folosirea unei ambulante care include un tomograf, un laborator mobil, un sistem de telemedicina si o echipa de prespital specializata pe stroke a dus la scaderea timpului de tratament al accidentului vascular cerebral (AVC) ischemic, potrivit unui studiu publicat in numarul de azi al revistei stiintifice JAMA.

Stroke-ul este o cauza majora de mortalitate si dizabilitate. in AVC-ul ischemic, tromboliza (dizolvarea cheagurilor de sange) cu activator tisular de plasminogen (tPA) intravenos este tratamentul de electie dupa excuderea imagistica a sangerarii cerebrale. Studii anterioare au demonstrat ca administrarea mai rapida a tratamentului este asociat cu rezultate mai bune. intarzierea tratamentului se datoreaza, pe langa prezentarea tardiva a pacientului, de durata managementului in spital si pre-spital. Potrivit unor date recente din SUA, mai putin de 30% din pacienti primesc tPA in timpul recomandat de 60 de minute de la prezentare.

Medici de la Spitalul Charité din Berlin au realizt un studiu in care o ambulanta specializata pentru stroke (numita STEMO) a fost disponibila aleatoriu in anumite saptamani in capitala Germaniei, in care functioneaza 14 unitati de stroke. Ambulanta era dotat cu un tomograf, laborator, o conexiune de telemedicina, un instrument pentru identificarea AVC la nivelul dispeceratului si o echipa de prespital specializata (neurolog, paramedic si tehnician de radiologie). Daca se confirma existenta un AVC ischemic, tromboliza era inceputa inaintea transportului catre spital. Numarul total de persoane studiate a fost de 6.182.

Ad in title

Rezultatele studiului arata ca, fata de saptamanile de control, in care ambulanta nu a fost disponibila, timpul mediu de la primirea alarmei de la dispecerat si pana la administrarea tPA a fost de 25 de minute in cazul folosirii STEMO. in plus, rata tratamentului cu tPA in AVC ischemic a fost de 33%, fata de 21% in saptamanile de control. De asemenea, folosirea STEMO nu a fost asociat cu cresterea riscului de hemoragie intracerebrala sau de mortalitate la 7 zile.

Autorii semnaleaza insa necesitatea analizarii cost-eficientei ambulantei STEMO, care, in functie de configuratie, poate presupune cheltuieli de 1,4 milioane de dolari. in plus, pe langa siguranta, reducerea timpului de administrare a tratamentului si cresterea ratei trombolizei, studii viitoare vor trebui sa evalueze efectele ambulantei specializate asupra rezultatelor clinice.

Articolul precedentIncepe Saptamana Europeana a Vaccinarii
Articolul următorRomanii, printre europenii cei mai nemultumiti de conditiile de munca. Sanatatea la locul de munca necesita imbunatatiri