Ce trebuie sa stim despre infectia cu virusul Zika: simptome, diagnostic, tratament

0
55

Febra, eruptii la nivelul pielii, conjuctivita – acestea sunt simptomele generale care apar in urma infectiei cu virusul Zika. Raspandit cu preponderenta in Africa, America de Nord, respectiv de Sud, Asia si zona Pacificului, virusul Zika se transmite prin intepatura tantarului Aedes (tantarul-tigru).

Perioada de incubatie a virusului nu este cunoscuta cu certitudine, insa specialistii estimeaza ca ar dura cateva zile de la infectare pana la aparitia primelor semne. Simptomele infectiei cu virusul Zika constau in: febra, eruptii cutanate, conjunctivita, dureri musculare, dureri ale articulatiilor, stari de rau si dureri de cap. Intensitatea manifestarilor este de obicei moderata si dureaza intre 2 si 7 zile, precizeaza Organizatia Mondiala a Sanatatii intr-un raport despre virusul Zika.

Diagnosticarea infectiei cu virusul Zika se face printr-o tehnologie biochimica numita reactie de polimerizare in lant, in timp real, si prin izolarea virala din probe sanguine.

Deocamdata nu exista un tratament sau vaccin impotriva infectiei cu virusul Zika, astfel ca unica metoda de preventie o reprezinta protectia contra muscaturilor de tantar. Prin urmare, OMS precizeaza, ca masuri de prevenire a intepaturilor tantarului Aedes, in cazul in care calatoriti inzone de risc, utilizarea solutiilor de protectie anti-insecte, folosirea de imbracaminte deschisa la culoare si care sa acopere o cat mai mult din suprafata corpului, plase anti-tantari la ferestrele locuintelor.

in situatia in care expunerea la virusul Zika are loc, specialistii OMS recomanda odihna, hidratarea suficienta – consumul a cat mai multor lichide si administrarea de medicamente obisnuite antifebrile si impotriva durerilor.

Articolul precedent15 mituri despre carii: ce este adevarat si ce nu
Articolul următorBucuresti: Consultatii gratuite pentru pacientele diagnosticate sau suspecte de fibrom uterin