Ce trebuie sa stim despre cardul national de sanatate

0
19

Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Vasile Ciurchea, a oferit in cadrul unei conferinte de presa din data de 16 martie 2015 mai multe lamuriri despre cardul de sanatate.

Cum trebuie sa procedeze un pacient in cazul in care are nevoie de un duplicat al cardului de sanatate?

„Ne-am gandit la o procedura care sa fie cat mai simpla pentru pacient, in asa fel incat sa nu il punem pe drumuri. Astfel, pacientul se duce la casa de asigurari si in cazul in care cardul este pierdut sau deteriorat il plateste. Costul este de 15 lei. Plateste aceasta suma la casieria Casei si isi va primi cardul fara a mai face niciun altfel de drum, fara sa mai plateasca vreo taxa. Pana la emiterea noului card pacientul va primi o adeverinta provizorie, valabila 30 de zile. Daca sunt gresite datele de pe card, atunci pacientul nu plateste niciun ban, fiind obligatia noastra sa il refacem si sa il dam pacientului cu datele corecte”, a declarat Vasile Ciurchea.

Ad in title

Pacientul este obligat sa isi inscriptioneze datele medicale pe cardul de sanatate?

„Daca pacientul doreste sa isi inscriptioneze date medicale pe card, acest lucru se intampla la cererea pacientului si nu la obligatia cuiva. Iar pentru donarea de organe, trebuie sa existe si o declaratie notariala. Chiar daca eu ii spun medicului sa imi inscriptioneze pe card ca sunt donator, fara acea declaratie notariala dorinta mea nu va fi trecuta pe card. Restul datelor de grupa, de sange, de alergii sau ce alte date doreste pacientul pot fi inscriptionate, insa doar la cererea pacientului. Nimeni nu poate sa inscriptioneze altceva decat ceea ce a cerut pacientul. Tocmai pentru ca datele medicale sa nu devina publice. De pe card nu pot sa devina publice, cele inscriptionate, pentru ca acest card este al unui pacient, PIN-ul il stie doar pacientul. Mai mult decat atat, daca ai pune cardul intr-un cititor, nefiind conectat la sistemul de sanatate, nu se vede absolut nimic pe card”, a mai precizat presedintele CNAS.

Este obligatoriu sa initializezi cardul national de sanatate daca pacientul nu are nevoie de servicii medicale?

„Daca nu am nevoie de un serviciu medical, nu trebuie sa ma duc sa imi initializez cardul. Dar daca un pacient doreste lucrul acesta, atunci e in regula. Nu e niciun fel de problema”, a mentionat Vasile Ciurchea.

Cardul de sanatate are o anumita valoare in vederea decontarii serviciilor medicale?

„Cardul are o valoare de tiparire, de transport, dar nu are nicio legatura cu valoarea serviciilor medicale. Fiecare serviciu medical este decontat de Casa si nu este legat de valoarea cardului. Cardul doar iti valideaza serviciul, nu si valoarea serviciului”, a subliniat presedintele CNAS.

Cum trebuie sa procedeze un pacient cand are nevoie de servicii spitalicesti, inclusiv servicii oncologice?

„Cardul la spital este folosit la internare si la externare. Marcand cele doua momente, noi stim ca in acel interval pacientul a fost acolo. Sigur, daca are nevoie de un consult intr-un alt spital sau la un alt furnizor se duce cu cardul. Dar cardul nu ramane in cititor atat timp cat pacientul sta in spital. in cazul pacientilor oncologici, atunci cand acestia se duc pentru curele de citostatice au nevoie de bilet o singura data. De cate ori se duc pentru monitorizare au nevoie de card”, a mai precizat presedintele CNAS, Vasile Ciurchea.

Este nevoie de card de sanatate si in cazul urgentelor?

„Daca este o urgenta sigur ca pacientul primeste servicii medicale. La urgente nu tine nimeni cont de prezenta cardului. insa noi intentionam ca si la urgente, atat timp cat pacientul se deplaseaza singur la urgente, este constient, sa aiba cardul cu el. Dar asta este o problema pe care o reglementam dupa 1 mai, dupa ce vedem cum functioneaza”, a adaugat Vasile Ciurchea.

Ce se intampla cu persoanele care nu au primit cardul de sanatate?

„Acesti pacienti trebuie sa se intereseze in principal la casa de asigurari unde sunt asigurati. Pot face acest lucru si telefonic, se pot si deplasa, pot face o solicitare si pe email, pot sa trimita o scrisoare. Pot folosi orice forma de comunicare care le este lor comoda”, a mai spus presedintele CNAS.

Articolul precedentPoliclinica de la Institutul National de Endocrinologie C.I. Parhon se va redeschide
Articolul următorDr. Nicolae Banicioiu: Tratamentele de radioterapie vor fi decontate integral atat la stat cat si la privat