Un pacient care are simptome de COVID-19 trebuie să rămână acasă, să sune la 112 şi la medicul de familie, aşteptând ambulanţa, se precizează într-un nou Ordin al Ministerului Sănătăţii, publicat miercuri în Monitorul Oficial.

Ambulanța transportă bolnavul la o unitate sanitară care tratează pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2.

Potrivit Ordinului, după evaluarea clinică şi paraclinică, medicul care a examinat bolnavul va decide, în funcţie de statusul confirmării şi de rezultatele consultului clinic, internarea bolnavului sau izolarea la domiciliu.

În aşteptarea confirmării sau infirmării diagnosticului, pacienţii suspecţi vor fi izolaţi în zone-tampon ale unităţii sanitare unde s-a ridicat suspiciunea de COVID-19 şi au fost recoltate probele biologice, sau în spaţii special desemnate.

Pacienţii cu suspiciune înaltă de COVID-19, respectiv imagine radiologică sau tomografie sugestivă, simptomatologie şi probe biologice sugestive sau context epidemiologic, în special cei care dezvoltă o form severă, dar cu test negativ neconcludent sau rezultat indisponibil poti fi asimilaţi pacientului cu COVID-19 şi trimişi spitalelor de fază I şi II.

Dacă rezultatul testului RT-PCR este negativ, iar medicul curant exclude, după consultul clinic şi interpretarea rezultatelor, diagnosticul de COVID-19, pacienţii vor fi transferaţi către unităţi sanitare non-COVID-19, pentru a beneficia de îngrijiri medicale. Prin excepţie, pacienţii simptomatici cu radiografie pulmonară sugestivă pentru infecţia cu SARS-CoV-2 fără altă cauză aparentă, vor fi ţinuţi în izolare şi consideraţi suspecţi de COVID-19 Acestor pacienţi li se va asigura asistenţă medicală necesară, urmând a efectua al doilea test pentru detecţia SARS-CoV2, la interval de 48 de ore de la primul test.

Dacă deja are simptome grave, este internat în spital, i se acordă îngrijiri și i se face între timp testul. Dacă are simptome uzuale, i se recoltează probe pentru test, după care rezultatul va fi trimis la DSP și DSP-ul comunica rezultatul pacientului.

Procedurile sunt cuprinse în Ordinul pentru aprobarea planurilor privind modalitatea de aplicare de către direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, de către Institutul Naţional de Sănătate Publică, de către unităţile sanitare, precum şi de către serviciile de ambulanţă judeţene şi Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov şi de medicii de familie a măsurilor în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic de infectare cu virusul SARS-CoV-2, publicat miercuri în Monitorul Oficial.