Ce solicită Avocatul Poporului Ministerului Sănătății

0
22

Avocatul Poporului solicită ministrului Sănătății un punct de vedere referitor la necesitatea reglementării la nivel național a contenționării pacienților care sunt internați în alte secții decât cele de psihiatrie.

”Plecând de la informațiile din spațiul public privind situaţia de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu, și a solicitat ministrului sănătății un punct de vedere referitor la necesitatea reglementării la nivel național a contenționării pacienților care sunt internați în alte secții decât cele de psihiatrie și la măsurile care urmează a fi luate pentru adoptarea unei proceduri care să prevadă criteriile în baza cărora se poate dispune contenționarea, durata maximă a acesteia, dispozitivele care pot fi utilizate, intervalul de timp la care trebuie să se verifice starea pacientului contenționat, conduita obligatorie a personalului medical etc”, se arată într-un comunicat de presă al instituției Avocatului Poporului.

Potrivit Avocatului Poporului, legislația acum în vigoare reglementează în detaliu contenționarea pacienților cu afecțiuni psihice, însă, în cazul pacienților care sunt internați în alte secții decât cele de psihiatrie, nu există o reglementare similară.

Ad in title

”În opinia noastră, având în vedere că procedura contenționării înseamnă o afectare serioasă a libertății de mișcare, aceasta ar trebui să fie tratată în mod unitar în toate unitățile spitalicești din țară. Încă din anul 2015 problema contenționării pacienților a fost în atenția instituției Avocatul Poporului. Astfel, Avocatul Poporului a emis o recomandare Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sfântul Apostol Andrei” din Constanța, prin care a solicitat managerului unității sanitare să efectueze demersuri pe lângă Ministerul Sănătății în vederea reglementării la nivel național a modului în care se pot aplica măsurile de contenționare în secțiile spitalicești de altă specialitate decât de psihiatrie.  Amintim, de asemenea, că și în anul 2019, instituția Avocatul Poporului a efectuat demersuri privind contenționarea unei paciente care fusese internată la Spitalul Municipal de Urgență „Elena Beldiman” din Bârlad”, se mai arată în document.

Articolul precedentVaccinul antiCOVID-19 dezvoltat de Johnson & Johnson, autorizat în UE
Articolul următorStudiu: Vaccinul Pfizer/BioNTech, eficacitate de 97% contra cazurilor simptomatice şi a formelor grave COVID