Ce este bronsitasi cum se diagnosticheaza aceasta afectiune?

0
276

Bronsita este o afectiune inflamatorie a cailor aeriene. Ea se poate manifesta acut sau cronic in functie de varsta pacientului si expunerea la noxe. Pana la varsta de 40 ani diagnosticul de bronsita cronica este exceptional, inflamatia bronsiilor vindecandu-se complet.

 

Bronsita acuta versus bronsita cronica

 

Bronsita acuta este declansata de infectii virale, bacteriene, expunere la poluanti care contin agenti toxici sau chimici si se vindeca cu tratament simptomatic, rareori fiind necesar tratamentul antibiotic. Durata de evolutie a unei bronsite acute este intre trei si 10 zile. Infectia incepe in zona nasului sau gatului si cuprinde treptat caile respiratorii inferioare.

Bronsita acuta se vindeca fara sechele pacientul putand in unele cazuri sa ramana cu o tuse seaca, restanta, mai multe zile.

Pe de alta parte, bronsita cronica presupune o modificare a structurii peretelui bronsic care va produce mai mult mucus din celulele calciforme. Acest mucurs nu mai poate fi eliminat din cauza alterarii functiei celulelor ciliate, cu cresterea stimularii celulelor in perie favorizand reflexul de tuse.

Aceste modificari apar ca urmare a expunerii pentru o lunga perioada de timp la agenti toxici (fum de tigara, poluati, ozon terestru), producand simptome respiratorii specifice: tuse, expectoratie mucoasa.

Suspiciunea de bronsita cronica apare atunci cand o persoana tuseste chiar si cand nu este racit, maximum trei luni pe an, aproape in fiecare zi, mai mult de doi ani consecutiv.

 

Cum se diagnosticheaza bronsita?

 

in bronsita cronica functia pulmonara de cele mai multe ori este normala, diagnosticul fiind exclusiv anamnestic. Medicul specialist evaluzeaza gradul de expunere la noxe casnice, daca pacientul a fost sau este fumator, expunerea la poluanti din mediu extern sau de la locul de munca si simptomele acuzate de pacient.

Dificultatea diagnosticului este crescuta deoarece doar 3% dintre persoanele afectate isi recunosc simptomele. Procentul creste la 10% daca este afectata si functia pulmonara.

Unele studii indica faptul ca o parte dintre pacientii cu bronsita cronica pot evolua spre BPOC, daca expunerea la factorii de risc continua.

BPOC este o afectiune mai complexa decat bronsita cronica. Aceasta afecteaza caile respiratorii si spatiul alveolar, producand simptomatologie continua si evolutia ireversibila.

Articolul precedentINTERVIU Poluarea cu plastic are efecte nocive asupra sanatatii
Articolul următorCe este fibroza pulmonara idiopaticasi cum se diagnosticheaza ea?