„Ce, cât și cum mănâncă un copil isteț!”- Campanie de prevenire a obezității în școli

0
1426
„O alimentație bogată în legume și fructe, consum de cereale integrale, înlocuirea prăjiturilor cu fructe, consumul de apă, nu de alte băuturi îndulcite, limitarea consumului de sare la cel mult jumătate de linguriță pe zi, încurajarea copilului să facă mișcare cel puțin 60 de minute în fiecare zi, toate sunt măsuri de intervenție aflate la îndemâna părinților pentru a preveni problemele de supraponderalitate și obezitate” – transmit reprezentanții Institutului Național de Sănătate Publică referitor la campania „Ce, cât și cum mănâncă un copil isteț!” adresată copiilor din ciclul primar de învățământ, părinților acestora și cadrelor didactice.
Campania se derulează – de către Ministerul Sănătăţii, cu sprijinul Institutului Naţional de Sănătate Publică şi al Direcţiilor de sănătate publică – pe parcursul lunii în curs și vizează creșterea conștientizării problematicii obezității infantile și informarea părinților despre beneficiile unei alimentații sănătoase care să prevină această problemă în rândul celor mici și a complicațiilor pentru viitorii adulți.

Obezitatea este o boală care produce decese, dizabilitate și deteriorează calitatea vieții

Din 1990 până în 2017, decesele și anii de viață pierduți prin dizabilitate (DALY) din cauza greutății corporale în exces (indicelui de masă coporală crescut), s-au dublat la nivel global, potrivit datelor din studiul Global Burden of Disease iar din acest motiv, obezitatea este o problematică de luat în seamă atât la nivel individual cât și de comunitate.

„Pentru România, obezitatea este cel de al patrulea factor de risc pentru anii de viaţă pierduţi prin dizabilitate (DALY), după hipertensiunea arterială, consumul de tutun şi factorii de risc alimentar (consum de sare, acizi graşi, băuturi îndulcite, carne roşie şi procesată), observându-se o creştere a DALY cu 139 la 100.000 de persoane între 2009 şi 2019. Obezitatea infantilă constituie una dintre cele mai grave probleme de sănătate din secolul XXI.

Obezitatea infantilă constituie una dintre cele mai grave probleme de sănătate din secolul XXI. La noi în țară, Institutul Național de Sănătate Publică cu sprijinul Direcțiilor de Sănătate Publică Județene, a Inspectoratelor Școlare Județene și a școlilor urmărește identificarea comportamentelor și factorilor de risc pentru o stare de nutriție precară, evaluarea indicelui de masă corporală în vederea stabilirii statusului lor nutrițional prin studiul „Evaluarea stării de nutriţie a copiilor din ciclul primar (6-10 ani)” realizat în cadrul inițiativei COSI (Childhood Obesity Surveillance Initiative) după o metodologie a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Evaluarea stării de nutriţie se face după o metodologie standardizată pentru a aduce o mai bună înțelegere a progresului supraponderalității și obezității la copii la nivel naţional, precum și pentru a putea face corect comparații între țările Regiunii Europene a OMS. S-a observat că supraponderalitatea în rândul copiilor din grupa de vârstă 7-9 ani a fost de 17,5% la copiii din mediul urban, de 15,9% la cei din semi-urban și de 15,7% la cei din rural. Prevalența obezității la copiii din mediul urban a fost 14,5%, din semi-urban de 14,1% și din mediul rural de 13,3% (Raport Național România, 2020)” – transmite INSP.

Articolul precedentMinisterul Sănătății: Stocurilor de medicamente din România, raportate într-un sistem integrat digitalizat
Articolul următorCe vizează propunerile referitoare la pensiile angajaților din Sănătate înaintate Ministerul Muncii, vineri, din partea liderilor Federației ”Solidaritatea Sanitară”