CDC: Tusea convulsiva provoaca copiilor probleme grave de respiratie. De aceea, vaccinarea gravidei este importanta

0
60

Tusea convulsiva este o boala grava care poate provoca copiilor oprirea respiratiei, precizeaza Centrul de Preventie si Control al Bolilor (CDC). impotriva acestei afectiuni exista vaccin (antipertussis sau DtaP) care se recomanda la orice varsta, indiferent de statusul vaccinarii antitetanice.

Tusea convulsiva este o afectiune foarte contagioasa si are efecte grave pentru copii, potrivit CDC. Persoanele cu tuse convulsiva raspandesc boala prin tuse sau stranut in timp ce intra in contact apropiat cu alte persoane nevaccinate. De aceea, parintii, fratii mai mari sau alte persoane care ingrijesc nou-nascutul pot raspandi tusea convulsiva copilului fara sa stie ca au boala. Copiii se pot imbolnavi de pneumonie (infectie pulmonara), iar aproximativ jumatate dintre acestia pot suferi probleme severe de respiratie – pana la asfixiere si deces prin insuficienta respiratorie.

Tusea convulsiva incepe la fel ca o raceala obisnuita cu nas infundat sau congestie nazala, stranut, tuse usoara sau febra, iar dupa 1-2 saptamani incepe tusea severa.

Cu toate acestea, spre deosebire de raceala comuna, tusea convulsiva poate deveni agresiva, cu salve si episoade rapide de tuse, care continua timp de saptamani. Aceste crize scot aerul din plamani, obosind pacientul, iar atunci cand acesta poate respira din nou, acesta emite un sunet anume, pentru care boala si-a primit si numele.

De aceea, este important sa se stie ca multi copii cu tuse convulsiva nu tusesc de fapt deloc, insa aceasta boala le poate provoca oprirea respiratiei. in plus, atunci cand copilul dezvolta o raceala care include o tuse de lunga durata sau severa, in acest caz poate fi vorba de tuse convulsiva.

Daca femeia este gravida, CDC recomanda acestora sa vorbeasca cu obstetricianul sau moasa despre obtinerea unui rapel de vaccin DTaP. in acest sens, intre saptamanile 27-36 ale fiecarei sarcini, femeia insarcinata se poate vaccina contra Bordetella pertussis (un agent patogen mic, avid de oxigen)- de preferinta, chiar inainte de aceasta perioada. Dupa ce gravida se vaccineaza, corpul ei va creea anticorpi protectori, care vor trece in copil inainte de nastere – acesti anticorpi vor oferi copilului o anumita imunitate pe termen scurt impotriva tusei convulsive si in viata timpurie (protectia timpurie este importanta, deoarece bebelusii nu se pot vaccina pana la varsta de doua luni). in plus, acesti anticorpi ajuta si la evitarea complicatiilor pe care tusea convulsiva le determina – pneumonie si encefalopatie (boala a creierului).

Dupa nasterea copilului, CDC recomanda ca vaccinul DtaP sa fie facut pana la 6 ani la urmatoarele intervale, respectiv 2 luni, 4 luni, 6 luni, iar pentru ca protectia vaccinala scade odata cu inaintarea in varsta, mai e nevoie de cateva rapeluri intre 15-18 luni si 4-6 ani. De altfel, adolescentii pot fi vaccinati la varsta de 11 sau 12 ani, iar dupa varsta de 18 ani, imunizarea anti-pertussis poate fi facuta oricand.

Articolul precedentImportanta controlului oftalmologic periodic
Articolul următor(P) Examinari gratuite la Cluj-Napoca pentru identificarea complicatiilor la persoanele cu diabet zaharat