Cum ne protejam sanatatea picioarelor impotriva frigului?

0
38

La temperaturi foarte scazute, aproape orice poate sa inghete… inclusiv picioarele! Astfel, apar neplacutele degeraturi, mai greu de gestionat, in cazul in care apar complicatii. Specialistii in podiatrie recomanda abordarea atenta a acestor probleme, in vederea solutionarii lor rapide si o protectie constanta a picioarelor, pe timpul iernii.

Persoanele cu afectiuni medicale preexistente, precum diabetul zaharat si bolile vasculare, sunt predispuse degeraturilor, avertizeaza specialistii. Circulatia deficitara la nivelul picioarelor poate duce la racirea picioarelor si, implicit, la un risc mai ridicat de degeraturi. inghetarea pielii si afectarea vaselor sangvine, survenite in urma expunerii prelungite la frig trebuie tinute sub control, astfel incat sa nu determine complicatii la nivelul degetelor sau, in cele mai grave cazuri, ale intregului picior.

„Podiatria este un domeniu vast, in care se abordeaza cele mai frecvente afectiuni ale picioarelor, iar degeraturile pot fi destul de nocive, in anotimpul rece. Specialistul podiatru este cel care are grija de sanatatea picioarelor si, este important de notat ca, persoanele cu neuropatie diabetica si picior diabetic trebuie sa aiba si mai multa grija de felul in care isi ingrijesc picioarele in sezonul rece. Oricine poate suferi degeraturi, dar persoanele cu diabet trebuie sa acorde o atentie sporita acestui aspect” a declarat dr. Norina Gavan, presedintele Asociatiei de Podiatrie.

Ad in title

Chiar daca si mainile si fata pot fi afectate de efectele frigului, cele mai vulnerabile sunt picioarele. Degeraturile pot fi progresive, de la unele superficiale, la situatii mai severe. in stadiul superficial, degeraturile afecteaza doar suprafata pielii, fiind caracterizate de senzatia de amorteala, iar pielea se poate inrosi, potrivit datelor de specialitate. O alta forma a degeraturilor este cea care determina o afectare mai adanca a pielii, astfel incat pielea devine gri-galbuie, sau alb-albastra. in tesuturi se formeaza cristale de gheata, iar senzatia specifica este una de durere, dar si de caldura.

Degeraturile severe afecteaza profund toate straturile pielii si tesutul de sub piele. Simptomele sunt caracterizate de o senzatie de greutate in picioare, fiind foarte reci la atingere, chiar daca este posibil ca senzatia de durere sa lipseasca. in schimb, articulatiile si musculatura pot sa nu mai functioneze la potentialul maxim. Țesutul afectat deveni negru, aceasta forma a degeraturii putand sa provoace daune ireversibile, potrivit specialistilor.

Abordate necorespunzator sau ignorate, degeraturile pot conduce la aparitia unor infectii si chiar la amputatii. Chiar daca degeraturile usoare pot fi ameliorate de catre fiecare persoana in parte, in cazul celor severe este necesara interventia unui profesionist in ingrijirea picioarelor. Specialistul podiatru este cel mai in masura sa evalueze nivelul de afectare al piciorului si sa determine cea mai eficienta metoda de abordare, astfel incat sa evite durerea, umflarea sau alte posibile efecte ale degeraturilor, la nivelul piciorului. Cazurile severe pot avea nevoie de interventie de urgenta pentru a preveni aparitia gangrenei dar, in cazul in care nu se intervine la timp, ultima solutie ramane amputatia.

in vederea protejarii picioarelor in sezonul rece, exista cateva recomandari care trebuie avute in vedere:

a· Cizmele sunt articole obligatorii iarna. Sunt recomandate cele din materiale impermeabile. sosetele calduroase sunt si ele accesorii esentiale, dar, pentru a evita umezeala, se recomanda utilizarea pudrei de talc, pe timpul iernii.

a· Persoanelor care schiaza le sunt recomandate doar cizme special concepute pentru acest sport, care sa se potriveasca perfect piciorului.

a· Persoanele care obisnuiesc sa alerge nu trebuie sa renunte la pasiunea lor in timpul iernii, daca au in vedere importanta utilizarii unor articole de imbracaminte si de incaltaminte calduroase, dar nu grele, care absorb umezeala si mentin pielea uscata. Deoarece muschii sunt mai putin flexibili in anotimpul rece, sunt recomandate exercitii de incalzire.

Asociatia de Podiatrie isi propune promovarea podiatriei in Romania, dezvoltarea si recunoasterea meseriei de podiatru, alaturi de informarea si educarea populatiei in domeniul ingrijirii eficiente a picioarelor.

Articolul precedentImportanta controlului oftalmologic periodic
Articolul următor(P) Examinari gratuite la Cluj-Napoca pentru identificarea complicatiilor la persoanele cu diabet zaharat