CDC: Jumatate dintre persoanele cu glaucom nu stiu ca sufera de aceasta afectiune

0
90

Jumatate dintre persoanele cu glaucom nu stiu ca sufera de aceasta afectiune, se precizeaza intr-un comunicat de presa al Centrelor pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC, Statele Unite). in acest sens, organizatia atentioneaza asupra riscului pierderii vederii in cazul in care nu se fac diagnosticul si preventia precoce a acesteia.

Glaucomul este o patologie oculara in care se produce distrugerea progresiva a fibrelor nervului optic responsabil de transmiterea informatiei ce provine de la ochi catre creier. Aceasta distrugerere duce la restrangerea campului vizual care, in final, poate duce la pierderea vederii.

Potrivit specialistilor CDC, o atentie deosebita trebuie acordata de grupele la risc, si anume persoanele cu varsta peste 60 de ani, cele care prezinta istoric familial de glaucom, diabeticii (unde riscul e dublu fata de nediabetici) si persoanele de anumite rase (afro-americanii trecuti de varsta de 40 de ani, care prezinta un risc de 6-8 ori de a dezvolta glaucom).

in aceste conditii, atat grupele de risc cat si populatia generala trebuie sa aiba in vedere anumiti pasi care ii pot ajuta in protectia ochilor si prin care se poate preveni riscul de scadere a vederii cauzate de glaucom.

Conform recomandarilor CDC, persoanele aflate la risc crescut de a dezvolta glaucom trebuie sa mearga la medic pentru un consult oftalmologic complet prin dilatare, astfel incat sa se realizeze un diagnostic precoce si sa se instituie un tratament – prescriptia picaturilor pentru ochi poate opri progresia bolii. Acest examen este indicat si in cazul persoanelor care nu sunt in grupa de risc, incepand cu varsta de 40 de ani – cand se pot descoperi glaucomul si alte boli oculare.

Un alt pas pentru diagnosticul si tratamentul precoce in cazul in care o persoana prezinta glaucom este sa se inteleaga ca glaucomul primitiv cu unghi deschis nu are simptome si ca este ereditar. De aceea, persoanele trebuie sa intrebe membrii familiei despre sanatatea oculara pentru a-I ajuta atat pe acestia, cat si pe pacientul in cauza.

Alte recomandari ale CDC se refera la mentinerea unei greutati corporale normale, controlarea tensiunii arteriale, evitarea sedentarismului si fumatului. Aceste masuri sunt valabile tuturor persoanelor care vor sa previna pierderea vederii cauzata de glaucom.

Atunci cand are loc acest fenomen, initial, persoanele inclina capul atunci cand se uita inainte – adica este afectata acuitatea vizuala periferica. Mai tarziu, cand boala evolueaza va fi afectata si viziunea centrala (de care este nevoie pentru vederea clara a obiectelor si pentru realizarea sarcinilor de zi cu zi comune, printre care cititul si condusul automobilelor). Cu alte cuvinte, unii pacienti cu glaucom au o vedere slaba, ceea ce inseamna ca au nevoie de un timp pentru a realiza activitatile de rutina, chiar daca poarta ochelari sau lentile de contact.

Glaucomul este tratat cu picaturi pentru ochi, cu medicamente pe cale orala sau prin interventie chirurgicala (sau printr-o combinatie de tratamente) pentru a se reduce presiunea in ochi si pentru a preveni pierderea permanenta a vederii. Medicamentele sunt prescrise de oftalmolog, care va trebui sa explice si efectele secundare ale acestora. in cazul in care laserul sau procedurile chirurgicale sunt recomandate pentru a reduce presiunea oculara, pacientul trebuie sa se programeze la medic pentru monitorizari sau vizitele regulate.

La nivel mondial, glaucomul este considerat a doua cauza pentru piederea vederii – aproximativ 4,5 milioane de pacienti, iar previziunile Asociatiei Mondiale a Glaucomului arata ca pana in anul 2020, numarul acestora va ajunge la peste 11 milioane.

Luna Ianuarie este considerata Luna Constientizarii Glaucomului, prin care se urmareste atragerea atentiei in legatura cu informarea populatiei asupra preventiei, diagnosticarii precoce si a tratamentului adecvat in ceea ce priveste glaucomul.

Articolul precedentStudiu: Femeile cu istoric de boala de rinichi au un risc crescut de a dezvolta complicatii pe durata sarcinii
Articolul următorInfectiile determinate de Clostridium difficile pot fi provocate de consumul de antibiotice sau de spitalizare