Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a solicitat realizarea unei verificari atat de catre Corpul de Control al Primului Ministru, cat si de Curtea de Conturi a Romaniei. Mai mult decat atat, CNAS prin actiuni de monitorizare si control privind modul de utilizare a sumelor alocate prin bugetul Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate, a identificat activitati care au necesitat sesizarea Directiei Nationale Anticoruptie, potrivit reprezentantilor CNAS.

Mai exact, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a sesizat DNA in cinci cazuri. Un prim caz a vizat activitatea Casei de Asigurari de Sanatate Iasi, in ceea ce priveste raportarea unor servicii neefectuate de catre furnizori si neverificarea acestora la nivelul institutiei. Aici, s-a constatat raportarea unor investigatii multiple pe acelasi pacient sau la tarife superioare, precum si servicii raportate dar neefectuate .

in vizorul DNA a fost si Casa de Asigurari de Sanatatea a Municipiului Bucuresti cu privire la decontarea unor servicii neefectuate de catre furnizori si nerespecatrea procedurilor de achizitie publica privind inchirierea sediului in perioada 2010-2012. in atentia DNA au intrat si persoanele responsabile cu organizarea si desfasurarea activitatii financiar-contabile a CASMB existand suspiciuni in ceea ce priveste exercitarea atributiilor. in acest caz organele competente au identificat efectuarea de plati fara prevederi bugetare. De asemenea, s-a constatat faptul ca nu s-au aplicat procedurile de executare silita in cazul contributiilor datorate de persoanele fizice asigurate.

Un aspect important, verificat de Directia Nationala Anticoruptie se refera la implementarea Cardului Electronic al Asiguratului, existand neclaritati privind structura si costurile acestuia. Nu in ultimul rand, a cincea sesizare la DNA a vizat modul de realizare a investitiei SIUI.

„Pornind de la neregulile constatate, analizand cauzele care au dus la aceste situatii, am initiat o serie de mecanisme de monitorizare si control in scopul depistarii rapide a oricarei posibilitati de frauda.Dintre aceste mecanisme amintesc verificarea servicii medicale, inaintea ordonantarii si efectuarii platii acestora. De asemenea, s-a introdus utilizarea unor formulare specifice adresate asiguratilor in vederea confirmarii prestatiilor medicale de care au beneficiat. Totodata Casele de Asigurari de Sanatate au obligatia de a informa asiguratul asupra prestatiilor medicale raportate in SIUI pe CNP-ul sau intr-o perioada data, de catre furnizorii de servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale”, a declarat in cadrul unei conferinte de presa, dr. Doru Badescu, presedinte Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.