Orice asigurat care se prezinta cu CNP-ul la casele de asigurari de sanatate poate vedea in urma implementarii bazei de date a asiguratilor, serviciile medicale de care a beneficiat intr-o anumita perioada. Potrivit, reprezentantilor Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, baza de date a asiguratilor este disponibila incepand cu 1 septembrie 2012.

„Orice asigurat, in urma implementarii bazei de date a asiguratilor, poate sa verifice serviciile medicale de care a beneficiat. Casele de asigurari de sanatate trebuie sa puna la dispozitia asiguratului toate informatiile de care are nevoie. Sistemul este functional incepand cu 1 septembrie 2012, iar casele de asigurari de sanatate au obligatia de a afisa pe site acest drept al asiguratilor”, a declarat in cadrul unei conferinte de presa, Adrian Nan reprezentantul Directiei de Control si Monitorizare a Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Indirect, prin aceasta masura, s-a atras atentia furnizorilor de servicii medicale ca pot fi verificati chiar de catre pacientii pe care ii au in evidenta. Prevederea este trecuta in legea numarul 95/2006 a Legii Nationale de Asigurari de Sanatate, dar nu a fost posibila implementarea ei pentru ca nu a existat o baza unica de date de la toti furnizorii de servicii medicale.