Caravana Livero 2 -SUD la Rovinari: Zeci de cetățeni testați gratuit cu sprijinul medicilor voluntari

0
811
Foto: Livero 2 -SUD
Echipa medicală aflată miercuri în Caravana LIVE(RO)2-SUD – ce s-a desfășurat în Parcul Central al orașului Rovinari din județul Gorj – a oferit șansa la testare pentru hepatitele virale B și C pentru 240 persoane; testele rapide efectuate din sânge capilar (deget) au fost realizate voluntar de medicii de familie Ana Lupuleț și Monica Udriște, care au ales să ajute în acest fel comunitatea.
În urma testării, au fost depistate 18 persoane având virusul hepatitic B sau C; împreună cu alte 18 persoane testate anterior prin programul derulat în cabinetele medicilor de familie, pacienții au beneficiat pe loc, gratuit, de continuarea investigațiilor specifice (stadializarea bolii) însemnând: incărcătura virala, fibroscan, ecografie – menționează reprezentanții proiectului care subliniază totodată faptul că sunt numere record pentru caravanele din proiect și, astfel, se dovedește, încă o dată, nevoia de a merge către comunitățile îndepărtate de capitalele de județ, acolo unde oamenii nu au acces facil la informații și la servicii.

„Astfel, prin implicarea unei echipe multidisciplinare – autorități publice locale, medici de familie, medici gastroeterologi, asistente medicale, reprezentanți ai organizației nonguvernamentale – doar într-o singură zi, un total de 36 de pacienți depistați cu virusul hepatitic B sau C au avut șansa la servicii medicale de înaltă clasă aproape de localitatea lor de proveniență.

Jumătate dintre ei au fost pacienții care din diverse motive, nu au avut posibilitatea de a ajunge la unul dintre Centrele de Prevenție din cadrul Spitalului Județean de Urgență Craiova, Institutului Clinic Fundeni sau al Spitalului Universitar de Urgență București. Restul, persoane care nu știau că sunt pacienți și mulți dintre ei nu ar fi avut ulterior posibilitatea continuării investigațiilor specfice într-un Centru Universitar” – relatează Echipa Livero 2 -SUD.
„Felicitări Primăriei din Rovinari, care a înțeles această nevoie și s-a implicat în organizarea și derularea activităților de testare și stadializare de azi! De asemenea, menționăm aici echipa din proiect prezentă la Rovinari: medicii și asistenții medicali de la Centrele de Prevenție de la Institutul Clinic Fundeni și de la Spitalul Județean de Urgență Craiova, plus doamna doctor Ana Lupuleț și doamna doctor Monica Udriște, care au testat azi voluntar.
Experții Asociației Române Anti-SIDA au fost și azi pe teren, la Rovinari, asigurând consiliere, informare și îndrumare. Urmează noi caravane de testare și stadializare, astfel încât cât mai multă lume să beneficieze de aceste servicii din proiect!” – anunță reprezentanții proiectului medical.
Proiectul LIVE(RO)2-SUD este un program regional de prevenire, screening și diagnostic al pacienților cu boli hepatice cronice secundare infecțiilor cu virusurile hepatice B/D și C, prin care au fost testate aproape 180.000 de persoane. Acesta s-a derulat în douăsprezece județe din zona SUD-MUNTENIA și SUD-VEST OLTENIA de la începutul anului 2021 și se apropie de final.
Articolul precedentPerformanțe medicale la Laboratorul de Cardiologie Intervențională al SJU Deva
Articolul următorSăptămâna Mondială a Spațiului, marcată de o conferință organizată de Centrul de inovație si e-Health din cadrul UMF „Carol Davila”