Cand si cum recomanda specialistii intreruperea alaptatului

0
76

Alaptatul se traduce printr-o serie de beneficii, atat pentru mama, cat mai ales pentru nou-nascut. Tocmai de aceea, specialistii recomanda alimentatia la san pana cel putin in jurul varstei de doi ani. in ceea ce priveste momentul intreruperii alaptatului, acesta trebuie tratat cu foarte mare atentie, sustin medicii.

„in cazul fericit in care mama are lapte suficient si bebelusul deja a devenit copil mic si am ajuns la varsta de doi ani, putem sa intrerupem alaptatul in doua moduri: fie in mod natural si scade secretia lactata pana la disparitie, iar copilul renunta fiziologic, usor, trecerea fiind foarte blanda; fie se intrerupe alaptatul daca mama o doreste. Atentie, este esential ca mama sa accepte aceasta idee. De obicei, cand alaptatul a durat mai mult, intreruperea alaptatului devine mult mai traumatizanta pentru mama decat pentru copil”, a declarat pentru www.sanatateatv.ro medicul primar in medicina de familie, dr. Valeria Herdea.

Potrivit acesteia, in perioada in care se intrerupe alaptatul, mama are nevoie de foarte mult suport, de foarte multa dragoste si atentie din partea celorlalti. Totodata, si copilul are nevoie de foarte multa afectiune.

in ceea ce priveste momentul potrivit pentru a se intrerupe alimentatia la san, acesta se decide tinand cont de starea de sanatate a mamei si copilului.

„Initial se face un consult clinic, atat la mama, cat si la copil. Nu in ultimul rand, este esential ca in aceasta perioada sa avem grija ca ambii, atat mama, cat si copilul sa fie sanatosi. Nu se intrerupe alaptatul daca vreunul este bolnav, mai ales copilul, nu se intrerupe alaptatul daca se foloseste medicatie, nu se intrerupe alaptatul in concedii, intr-o situatie de stres, de tensiune, pentru ca nu este bine nici pentru copil si nici pentru mama”, este de parere dr. Valeria Herdea.

Pentru intreruperea alaptatului exista si solutii medicamentoase, insa medicii recomanda metodele naturale.

„incet, incet scoatem cate o masa la 2-3 zile, astfel incat intreruperea alaptatului sa se faca in 3-4 saptamani. Asta pentru ca bebelusul sau copilul mic sa nu perceapa ca pe o trauma, ca pe o impunere. Totodata, pentru mama este foarte bine ca renuntarea sa se faca in pasi, pentru caorganismul ei sa se refaca”, a conchis dr. Valeria Herdea.

Articolul precedentCampanie de sprijinire a copiilor cu probleme de auz de la Scoala pentru Hipoacuzici Bucuresti
Articolul următorO treime dintre fertilizarile in vitro facute in Romania se finalizeaza cu succes