Cancerul de prostata – Factori de risc – Partea I

0
249

Prof. dr. Ionel C. Sinescu, directorul Centrului de Chirurgie Urologica, Dializa si Transplant Renal din cadrul Institutului Clinic Fundeni

Prof. dr. Ionel C. Sinescu ne avertizeaza ca incidenta cancerului de prostata creste, dar in acelasi timp scade si varsta afectata, intalnindu-se si la 35 de ani. Cancerul de prostata este cel mai frecvent cancer intalnit in patologia umana si cel mai diagnosticabil cancer. Factorii de risc pentru cancerul de prostata: ereditatea si profilul hormonal al barbatului, varsta in general peste 65 de ani, diagnosticul de adenom de prostata, vasectomia, infectii ale prostatei.
Incidenta cancerului de prostata este mai mare la populatia de culoare, in SUA numarul cazurilor de cancer de prostata la populatia de culoare fiind de doua ori mai mare decat cel intalnit la populatia caucaziana. S-a descoperit ca doze moderate de vitamina E pot preveni aparitia cancerului de prostata.
Simptomele cancerului de prostata sunt date de tulburarile mictionale: disurie, polakiurie diurnal si nocturna, dureri mictionale, hematurie macroscopica. Acestea sunt prezente in 80% din cazuri. Tratamentul cancerului de prostata, indiferent de stadiu, se determina tinand cont de urmatorii factori: existenta unui diagnostic confirmat histologic, stadiul tumorii, speranta de viata.

Cancerul de prostata – Simptomatologie – Partea a II-a

Articolul precedentTransplantul, solutie terapeutica pentru multe afectiuni
Articolul următorEcografie tripleti – Ecografia