Transplantul, solutie terapeutica pentru multe afectiuni

0
319

in acest an se implinesc 10 ani de activitate a Asociatiei profesionale Romtransplant, asociatie care a contribuit decisiv la dezvoltarea acestui domeniu, a declarat presedintele Asociatiei, prof. dr. Irinel Popescu, in deschiderea celui de-al VI-lea Congres al Romtransplant.

in plan legislativ a avut loc o adaptare a legislatiei romanesti cu cea europeana, efortul in acest sens fiind facut de cei doi experti ai Romaniei prof. dr. Irinel Popescu si dr. Victor Zota, in Comisiile de specialitate ale institutiilor europene.
Actuala lege, care dateaza din 2006, reprezinta o lege moderna a transplantului, care este completata in continuare prin intermediul legislatiei secundare.

in ceea ce priveste acordul prezumat, prof. dr. Irinel Popescu, realizator al primului transplant hepatic din Romania, a mentionat ca nu sunt diferente de opinie cu Biserica Ortodoxa Romana, PF Daniel solicitand o opinie nationala, fiecarui cetatean, cel mai probabil cu ocazia recensamantului privind atitudinea fata de donarea de organe.

in plan organizatoric, realizarea cea mai importanta ramane infiintarea in anul 2005 a Agentiei Nationale de Transplant, care coordoneaza in prezent intreaga activitate de transplant pe teritoriul Romaniei a subliniat prof. dr. Irinel Popescu.

in planul activitatii de transplant, au fost puse la punct criteriile de stabilire a mortii cerebrale si au fost desemnate spitalele in care se poate efectua activitate de transplant de organe, tesuturi si celule de origine umana. inca de la sfarstiul anilor ’90 au fost introduse in Romania prelevarile multiorgan si a fost infiintat un sistem de repartitie nationala a organelor prelevate. Membrii Romtransplant sunt cei care au continuat programe de transplant deja existente la Bucuresti, Timisoara, Targu Mures Cluj dar au si dezvolta alte programe in centre precum Oradea si Arad.

S-a dezvoltat, de asemenea, activitatea de prelevare si transplant tisular (piele, os, cornee, tendoane, etc). Prof.Dr. Dan Enescu a infiintat o banca de piele la Spitalul Grigore Alexandrescu.
in prezent, Romania nu mai este de mult o pata alba pe harta transplantului european, iar numarul de transplanturi creste de la an la an, odata cu permanenta imbunatatire a rezultatelor a reliefat prof. dr. Irinel Popescu. El a spus ca in Romania au fost efectuate 152 de transplanturi hepatice departe insa de cele 13 000 ale Spaniei sau 12 000 ale Frantei.
Presedintele Romtransplant a subliniat ca transplantul a fost posibil si datorita intelegerii de catre ministrul sanatatii publice a necesitatii acestei activitati si care a dus la o mai buna finantare.
Programul national de transplant beneficiaza de finantarea integrala din partea Ministerului Sanatatii Publice, in cadrul unui program alcatuit de catre Agentia Nationala de Transplant.
Referindu se la realizarile in plan stiintific, prof. dr. Irinel Popescu a amintit ca fiecare Congres al Romtransplant a reprezentat un eveniment la care au participat cei mai buni specialisti romani precum si specialisti de marca din strainatate. S-a realizat astfel integrarea transplantului romanesc in primul rand la nivel european, dar si international, in general.
Directorul Agentiei Nationale de Transplant, dr. Victor Zota a spus ca numarul donatorilor in Romania s-a dublat aproape in fiecare an. El a amintit ca pentru acest an sunt prevazute 50 de transplanturi iar pana acum au fost deja realizate jumatate.
in 2006 au fost efectuate 36 de transplanturi.
„in Romania se efectueaza transplanturi la standarde europene dar la pret de dumping.Un transplant hepatic la noi costa 70 000 de euro in timp ce in SUA costa 250 000 de dolari iar in Europa ajunge la peste 150 000 de euro” a adaugat dr. Zota. El a reliefat faptul ca Romania are cea mai completa,complexa si mai sigura lege din lume in domeniu.
La 1 ianuarie 2008 in Romania se aflau in tratament imunosupresor 1521 de persoane si probabil in acest an se va ajunge la 1800 de persoane.

Dr. Zota a apreciat modul in care se desfasoara in prezent activitatea de transplant de maduva, precizand ca anul trecut au fost efectuate 86 de transplanturi si anul acesta vor fi 130, in cele trei centre de la Bucuresti, Timisoara, Targu Mures.
Pe lista de asteptare pentru transplant hepatic se afla 250-300 de persoane, iar intre timp o parte nu mai ajung sa faca transplantul dar, din pacate nicaieri in lume numarul donatorilor nu este suficient, a mentionat prof. dr. Irinel Popescu.
Cel de-al VI-lea Congres al Romtransplant care are loc in perioada 25-28 iunie, va dezbate probleme legate de imunologia de transplant, de donatori si prelevarea de organe, de legislatie si coordonare de transplant, precum si probleme specifice transplantului renal, cardiac, hepatic, medular, tisular.
La Congres vor fi prezenti peste 50 de speakeri, specialisti atat din tara, cat si din strainatate, din centre de transplant de renume din Europa si Statele Unite.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentŞtrandurile Capitalei, pregatite sa primeasca publicul
Articolul următorCancerul de prostata – Factori de risc – Partea I