”Cancerul pulmonar este responsabil pentru aproximativ 1 din 5 decese cauzate de cancer în Europa, dar rămâne un cancer subfinanțat și subreprezentat (…). Există diferențe între vestul / nordul și estul Europei în ceea ce privește accesul la testarea moleculară. Pacienții din Croația, România, Polonia, Letonia, Turcia și Spania nu au acces la trei sau mai multe teste moleculare”. Este semnalul de alarmă tras de organizația Lung Cancer Europe (LuCE), în documentul de poziție ” Disparități și provocări în accesul la diagnosticarea și tratamentul cancerului pulmonar în Europa”.

Potrivit rezultatelor unui chestionar aplicat unui număr de 34 de profesioniști și cercetători din domeniul sănătății, 16 reprezentanți ai companiilor farmaceutice și organizațiilor de pacienți membre LuCE, 42% dintre pacienții cu cancer pulmonar așteaptă mai mult de două luni de la prima consultație medicală pentru a primi diagnosticul.

De asemenea, în Europa de Est, majoritatea medicamentelor nu sunt rambursate sau sunt disponibile numai contra-cost. Și alte țări precum Irlanda, Portugalia, Spania și Italia au cinci sau mai multe indicații ale medicamentelor, care nu sunt rambursate.

 

Disparități și provocări în diagnosticul cancerului pulmonar

 

LuCE atrage atenția că ”disponibilitatea testării moleculare este esențială pentru selectarea celei mai bune opțiuni de tratament pentru cancerul pulmonar, dar accesul la testarea moleculară diferă în Europa”. Cu toate acestea, cetățenii Europei de Est, inclusiv românii, se lovesc de mai multe restricții în accesul la aceste teste. ”Există diferențe remarcabile între vestul / nordul și estul Europei. Pacienții din Croația, România, Polonia, Letonia, Turcia și Spania nu au acces la trei sau mai multe teste moleculare recomandate, care pot avea un impact semnificativ asupra alegerii tratamentului și a rezultatului (…). Accesul la testare nu este egal între centre chiar și în interiorul țărilor și că există o absorbție variabilă a testării moleculare în practica clinică”, potrivit documentului.

 

Disparități și provocări în tratamentul cancerului pulmonar

 

Accesul la tratamentul cancerului pulmonar rămâne inechitabil în Europa, afirmă LuCE. ”În unele țări din Europa de Est, majoritatea medicamentelor aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) și indicațiile acestora nu sunt rambursate sau sunt disponibile numai contra-cost pentru pacienți”, se arată în text.

LuCE a identificat numeroase restricții în Letonia, Polonia, România, Croația, Turcia și Irlanda. Pacienții din aceste țări nu au acces gratuit la cel puțin șapte indicații de medicamente pentru cancerul pulmonar, conform aprobării EMA.

În plus, există bariere de acces semnificative în Portugalia, Slovenia, Italia și Spania.

La polul opus, în ​​țări precum Finlanda, Germania, Israel, Suedia și Olanda, majoritatea medicamentelor sunt aprobate și rambursate.

De asemenea, s-au constatat disparități în ceea ce privește accesul la radioterapie. Unele țări din Europa de Sud și Est au acces extrem limitat la radioterapie, de aceea există o nevoie pentru aceste țări de a-și extinde și moderniza echipamentele de radioterapie.
”Accesul la un studiu clinic este o oportunitate excelentă de tratament pentru mulți pacienți cu cancer pulmonar, dar posibilitate înrolării lor depinde de numărul de studii care se derulează în țara lor. LuCE a comparat numărul de studii deschise în 22 de țări cu prevalența națională a cancerului pulmonar și a constatat disparități extraordinare”, potrivit textului publicat în limba română la Forumul Managementul Cancerului Pulmonar, lansat de Alina Comănescu, fondator al Asociației Sănătate pentru Comunitate.