Proiect pilot de tratament al hepatitei C

0
406

Asociația Română Anti-Sida anunță un proiect pilot cu durata de un an, cu scop de îmbunătăţire a accesului acestui grup la serviciile de prevenire, testare, diagnostic şi tratament ale hepatitei C.  Proiectul ”Right to health” are loc în comunitățile consumatorilor de droguri injectabile din București.

„Valoarea proiectului constă în abordarea multidisciplinară a unei probleme de sănătate publică, model de practică medico-psihosocială care susține sistemul medical și face posibilă o rată mare de succes a tratamentului și consolidarea pe termen lung a rezultatului final. Persoanele aflate în dificultate (vulnerabile social, comportamental, marginalizate) nu ajung la serviciile medicale aproape deloc și nici sistemul medical nu are capacitatea (înțelegerea, răbdarea, timpul) de a le furniza servicii acestora. Astfel se face că rata de adresabilitate a grupurilor vulnerabile la depistare și tratament este foarte redusă, iar dacă totuși ajung până acolo, rata de succes a tratamentului este mică”, se arată într-un comunicat ARAS.

Pacienții vor avea acces la informare, diagnosticare, acompaniere la analize suplimentare, includere în terapie, monitorizarea aderenței la tratament, legătura cu medicii curanți, asistență administrativă. Pe termen lung, proiectul va avea și rezultate mai extinse, precum explorarea și identificarea întregii rețele de servicii disponibile din domeniul hepatitei C, identificarea unor scurtături în diagnosticarea hepatitei cu virus C și stabilirea unui traseu de urmat, identificarea barierelor și a golurilor în accesarea serviciilor din sfera hepatitei C, cu scopul de a le remedia, pe viitor, prin activități de advocacy sau identificarea unor modele de îngrijire a infecției cu virusul hepatitic C pentru persoanele ce aparțin grupurilor vulnerabile.

 

Articolul precedentCancer pulmonar: Diferențe între estul și vestul Europei
Articolul următorLIVE Forumul de Epilepsie, un eveniment în premieră