Campanie nationala de recoltare de sange

0
175

Asociatia REACT si Vodafone Romania, in parteneriat cu Ministerul Sanatatii, Institutul National de Hematologie si Uniunea Nationala a Studentilor din Romania anunta lansarea unei campanii nationale de recoltare sangvina, in cadrul programului national de donare de sange „O sansa pentru viata”.

Programul are ca scop incurajarea donarii de sange in Romania si cuprinde patru sesiuni de recoltare sangvina. Una dintre aceste sesiuni s-a desfasurat, deja, in perioada 12-16 mai 2008 in 13 centre si a adunat peste 3000 de donatori.

A doua sesiune de recoltare se va desfasura in perioada 20-24 octombrie. Cei care doresc sa doneze sange o pot face in centrele mobile amplasate la Universitatea Politehnica (Cladirea Rectorat, Hol central), Universitatea de Vest din Timisoara, Universitatea din Petrosani si la Centrele de Transfuzie Sangvina din celelalte 12 orase participante la program. Recoltarea de sange are loc in fiecare zi, de luni pana vineri, intre orele 8.30 – 12.30 si se face de catre personal specializat, medici si asistente de la centrele de transfuzii locale. Conform legislatiei in vigoare, persoanele care doneaza sange beneficiaza de un set de analize gratuite si primesc tichete de masa in valoare de 54,6 RON, la care se adauga 1 zi libera (in cazul angajatilor cu carte de munca).

Pentru a putea dona sange vor trebui respectate cateva conditii: donatorul trebuie sa aiba varsta cuprinsa intre 18-65 ani, sa aiba o greutate minima de 50 kg-femeile si 60 kg-barbatii, sa aiba tensiunea arteriala sistolica intre 11 ti 18 mmHH si sa nu sufere de boli precum hepatita, HIV, TBC, sifilis, epilepsie, ulcer, diabet zaharat, malarie, boli de inima sau boli de piele.

Articolul precedentDistribuitorii de medicamente si reprezentantii MS nu au ajuns la un acord
Articolul următorUn copil de 11 ani si-a dat foc in gradina casei!