Campanie internationala pentru prevenirea osteoporozei

0
239

Cu ocazia Zilei Internationale a Osteoporozei (20 octombrie), a fost lansata campania „Ridica-te si pledeaza pentru un sistem osos sanatos”, cu scopul de a educa publicul despre importanta prevenirii osteoporozei si de a modifica politicile de sanatate existente in acest domeniu. Campania a fost realizata in Romania cu sprijinul companiei farmaceutice Sanofi Aventis.

Cu prilejul acestui eveniment, a fost organizata o conferinta de presa pe aceasta tema. Printre invitati s-au numarat dr. Catalin Codreanu, presedintele Ligii Romane contra Reumatismului, dr. Salvina Mihalcea, vicepresedintele Asociatiei pentru Prevenirea Osteoporozei in Romania si dr. Ovidiu Saltas Dabija, director medical Sanofi Aventis.

in cadrul conferintei, a fost subliniata importanta masurilor de prevenire a osteoporozei. Dr. Catalin Codreanu a accentuat necesitatea consumului de calciu si vitamina D si a efectuarii exercitiilor fizice regulate. Dupa varsta de 50 de ani, este necesar un aport zilnic de minim 1000 mg calciu si 1000 UI de vitamina D.

De asemenea, dr. Catalin Codreanu a precizat ca riscul de osteoporoza poate fi evaluat cu ajutorul instrumentului Frax. Algoritmul Frax estimeaza probabilitatea de a suferi o fractura osteoporotica pe o durata de 10 ani. Factorii de risc evaluati sunt: varsta, sexul, inaltimea, fumatul, consumul a mai mult de 3 unitati de alcool pe zi, administrarea de glucucorticoizi, existenta unei fracturi anterioare, fracturi de sold la unul dintre parinti si artrita reumatoida. Instrumentul Frax poate fi accesat gratuit pe site-ul: http://www.shef.ac.uk/Frax.

Diagnosticarea osteoporozei se poate realiza cu ajutorul densitometrelor osoase. in Bucuresti, un examen de densitometrie se poate efectua la Centrul de Reumatologie. Exista insa foarte multe judete in Romania in care nu exista astfel de aparate pentru depistarea si monitorizarea evolutiei osteoporozei. Dupa varsta de 50 de ani, dr. Catalin Codreanu recomanda efectuarea examenului de densitometrie osoasa. Osteoporoza apare cel mai frecvent dupa instalarea menopauzei.

Osteoporoza este o boala a oaselor caracterizata prin scaderea rezistentei osoase si cresterea riscului de fractura. Osteoporoza este denumita „epidemia silentioasa”, intrucat de obicei nu apar simptome care sa indice ca o persoana dezvolta osteoporoza. Datele statistice sunt alarmante. intre 12 si 20% dintre pacienti mor in primul an care urmeaza unei fracturi de sold. Aproximativ 80% dintre persoanele cu risc inalt de osteoporoza si care au suferit deja cel putin o fractura nu sunt nici identificati, nici tratati pentru osteoporoza. in ciuda acestei realitati, multe guverne nationale nu trateaza osteoporoza ca pe o prioritate majora de sanatate si nu angajeaza resurse adecvate pentru detectia si tratamentul acesteia.

Articolul precedentDistribuitorii de medicamente si reprezentantii MS nu au ajuns la un acord
Articolul următorUn copil de 11 ani si-a dat foc in gradina casei!