Campania Nationala Controleaza-ti Diabetul continua cu cea de-a VI-a editie, la Galati

0
121

Ultimele statistici facute publice de Federatia Internationala a Diabetului (IDF) arata ca la nivel mondial peste 382 milioane de persoane au diabet. Pe langa faptul ca este o afectiune severa, diabetul zaharat evolueaza silentios, fara semne distincte, fiind raspunzator anual de decesul a aproximativ patru milioane de oameni din intreaga lume, releva aceleasi date.

in acest context, Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice in parteneriat cu Centrul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice din Galati organizeaza cea de-a VI-a editie a Campaniei Nationale a€œControleaza-ti Diabetul”, in perioada 28-29 martie 2014, la Galati. Prin aceasta campanie, medicii diabetologi doresc sa traga un puternic semnal de alarma asupra importantei preventiei, depistarii precoce si controlului eficient al diabetului.

a€œLupta impotriva diabetului se da pe mai multe fronturi. in primul rand, in cabinetele medicale (la medicul diabetolog, la medicul de familie etc) iar apoi in locuinta persoanei cu diabet, care trebuie sprijinita de membrii familiei. Combaterea acestei afectiuni presupune insa si o informare si educare cat mai buna a populatiei cu privire la diabet si exact acest lucru incercam sa facem prin intermediul Campaniei Nationale Controleaza-ti Diabetul. Se impune si preventia diabetului si astfel dorim sa tragem un semnal de alarma si in gradinite, scoli, universitati etc.a€œ, a declarat prof. univ. dr. Maria Mota, presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

Pentru a sublinia importanta depistarii precoce, in cadrul Campaniei Nationale a€œControleaza-ti Diabetul”, editia Galati, se va organiza o ampla actiune de testare gratuita a glicemiei si a hemoglobinei glicate. Testarea se va desfasura intr-un cort special amenajat in zona Potcoava de Aur din centrul orasului. Concret, galatenii isi vor putea testa glicemia gratuit pe 28 si 29 martie, intre orele 09:00-16:00. De asemenea, in prima zi a campaniei vor fi organizate o serie de activitati dedicate adoptarii unui stil de viata sanatos, bazat pe o dieta echilibrata si sport. Potrivit reprezentantilor Federatiei Internationale a Diabetului, practicarea zilnica a 30 de minute de exercitii fizice reduce cu 40% riscul de instalare a diabetului de tip 2. Astfel, in cadrul actiunii „Sport pentru tine, miscare pentru sanatatea ta”, din 28 martie 2014, va fi promovat dansul ca exercitiu fizic.

a€œStabilirea timpurie a diagnosticului de diabet zaharat este esentiala in tratamentul eficient al acestei afectiuni. Boala poate fi depistata printr-un simplu test de glicemie, care se face in doar cateva secunde. Astfel, invit galatenii sa vina in numar cat mai mare sa-si testeze gratuit glicemia in cele doua zile in care se desfasoara Campania Controleaza-ti Diabetul”, a declarat conf. univ. dr. Magdalena Morosanu, seful Centrului de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice din Galati si coordonator local al Campaniei.

Pe langa activitatile destinate publicului larg, Campania Nationala a€œControleaza-ti Diabetul”, editia Galati, cuprinde si o manifestare dedicata exclusiv profesionistilor din sanatate. Astfel, pe 29 martie, nume mari din diabetologia romaneasca vor fi prezente la Cursul Diabet, Sindrom metabolic si alte boli legate de nutritie (DIAMOND – Diabetes Metabolic Syndrome and Other Nutrition – related Diseases), organizat de Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice. Evenimentul adresat medicilor se va desfasura la Hotelul Vega din Galati. Scopul acestei manifestari stiintifice este de a dezbate problematica diabetului zaharat in Romania, precum si de a oferi informatii actuale medicilor galateni privind cele mai noi solutii terapeutice in managementul acestei afectiuni.

inscrierea medicilor la cursul DIAMOND este gratuita si se va face online, pe site-ul campaniei: www.controleaza-diabetul.ro . Evenimentul este creditat cu puncte EMC.

Orgnizator stiintific: Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Partener local: Centrul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice din Galati

Articolul precedentMedical Forum Iasi, 18-19 martie 2014
Articolul următorCardiologii definesc un nou simptom al insuficientei cardiace