Campania de vaccinare anti – HPV: „actiune in pas de defilare!”

0
183

Ministrul Sanatatii, Ion Bazac, a criticat modul in care a fost desfasurata campania de vaccinare impotriva cancerului de col uterin. Potrivit acestuia, initiativa a fost una „in pas de defilare”, dupa principiul „veniti sa va vaccinati”.

Conform rezultatelor unui raport de audit efectuat cu privire la campania de vaccinare impotriva cancerului de col uterin, Ministerul Sanatatii a achizitionat 110.000 doze de vaccin, cheltuind 23 de milioane de Euro. Din totalul de fete de clasa a patra au fost vaccinate, din prima doza de vaccin, numai 2.615, adica 2, 57%.

Ministrul sanatatii, Ion Bazac considera ca principala cauza a nereusitei campaniei a fost proasta informare a publicului privind prevenirea cancerului de col uterin.

a€œDerularea ineficienta a acestei campanii poate avea efecte nedorite pe termen mediu si lung, atat in planul gestionarii eficiente a bugetului de stat, dar mai ales in plan medical, prin compromiterea ideii de vaccinare in general, cu efecte grave asupra sanatatii populatiei pe termen lung”, a declarat Ion Bazac, Ministrul Sanatatii.

Reprezentantii ministerului sustin ca programul de vaccinare trebuie sa fie complementar programului de screening, care consta in depistarea precoce a leziunilor de col, prin examen citologic (Babes-Papanicolau).

Ministrul Sanatatii a transmis o invitatie companiilor furnizoare de vaccin HPV, in vederea rediscutarii contractului, pentru a asigura astfel implementarea eficienta a proiectului, se arata intr-un comunicat emis publicitatii.

in urma discutiilor cu cele doua companii, Ministerul Sanatatii si-a propus lansarea unui program de screening la nivel national pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, demararea unei ample campanii de informare, instruirea personalului medical si reluarea vaccinarii dupa evaluarea rezultatelor campaniei de informare.

a€œAcest program a fost ca un cadou oferit pe intuneric de catre un necunoscut. Cati l-ar lua? Acum trebuie sa aprindem lumina si sa desfacem pachetul, ca oamenii sa vada ca e un lucru bun, oferit cu intentii bune”, a declarat Ion Bazac.

Sursa: SanatateaTV

Articolul precedentFarmaciile din Cluj au ramas fara medicamente pentru cancer si diabet!
Articolul următorNou-nascut mutilat de catre medicul ginecolog!