Preturile medicamentelor vor fi calculate in lei

0
232

Preturile medicamentelor vor fi calculate in lei, inclusiv la producator si recalculate anual. Cotele de adaos vor fi revizuite pe tot lantul de distributie, a anuntat Ministrul Sanatatii, Ion Bazac.

Toate preturile medicamentelor vor fi calculate in lei, inclusiv la producator. Preturile medicamentelor vor fi recalculate anual, pentru ca firmele din domeniu sa isi poata stabili strategia economica pe o perioada de un an. Cotele de adaos vor fi revizuite pe tot lantul de distributie, iar diferentele intre producatorii autohtoni si importatori vor fi eliminate.

Prin noul act normativ vor fi incurajate prescriptia generica pe baza denumirii comerciale internationale si stabilirea pretului minim la nivel european. Astfel, pretul medicamentelor, aprobat in Romania, trebuie sa fie cel mai mic identificat intr-un cos de 12 state membre ale UE.

in plus, preturile medicamentelor vor fi stabilite la un curs unic interbancar, luat in considerare anual, la adoptarea bugetului de stat.

Totodata, ministrul Sanatatii propune un nou parteneriat cu industria farmaceutica, prin introducerea contractelor cost – volum. Astfel, pretul platit de spitale si CNAS va fi corelat cu volumul de vanzari (un pret mai mic pentru un volum mai mare de medicamente cumparate).

Principiile privind stabilirea pretului medicamentelor vor sta la baza unui act normativ care va fi elaborat de Ministerul Sanatatii in 30 de zile.

Sursa: SanatateaTV

Articolul precedentFarmaciile din Cluj au ramas fara medicamente pentru cancer si diabet!
Articolul următorNou-nascut mutilat de catre medicul ginecolog!