Spitalul Universitar de Urgență din București ar putea pune la dispoziție personal pentru suplimentarea numărului de locuri la Terapie Intensivă COVID-19 din capitală. Un anunț în acest sens a fost făcut de premierul Ludovic Orban.

”De la începutul epidemiei am cătuta sistematic să creștem capacitatea de tratare a românilor în spitale. La București, știți foarte bine că ne-am mobilizat și am reușit să operaționalizăm paturile de la Terapie Intensivă de la Elias. De asemenea vom crește numărul de paturi la Matei Balș. În acest sens am avut o discuție și cu directorul Spitalului Universitate de Urgență București, domnul dr. Cârstoiu, ca să pună la dispoziție specialiști ATI, medici anesteziști, asistente medicale, pentru a putea pune în funcțiune paturile care există. Sunt dotate cu tot ce trebuie, e nevoie doar de specialiști”, a declarat premierul.

”Avem un potențial de extindere la 60 de paturi de ATI, dar nu avem personal. Este un deficit de personal de ATI în toată țara. Ar fi nevoie de un asistent de ATI la 2 paturi, un medic la 2-3 paturi și o infirmieră la cinci paturi. Și personalul acesta este pe tură. Noi trebuie să acoperim 24 de ore. Deci e nevoie de mai multe ture”, a declarat luna trecută prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului ”Prof. Matei Balș”.

 

Spitalul Witting, spital COVID-19

 

Premierul a vorbit și despre spitalul Witting. ”Am luat decizia ca Spitalul Witting să devină spital COVID. La spitalul Witting există în curs de amenajare 12 locuri la Terapie Intensivă. Și aici vom crește numărul de locuri de Terape Intensivă”.

”Problema esențială pe care o avem este să nu rămână niciun pacient care are nevoie să fie tratat la Terapie Intensivă fără posibilitatea tratatării la Terapie Intensivă. Pentru a realiza acest lucru, pentru a realiza acest lucru, nu numai în București (…) – la Brașov de exemplu s-a făcut un spital modular similar proiectului de la Elias, lângă Spitalul Județean, care urmează să fie pus în funcțiune săptămâna aceasta sau săptămâna viitoare, care de asemenea va asigura un număr de cel puțin 14 locuri suplimentare de Terapie Intensivă, la Cluj s-a crescut capacitatea de tratare, la Iași suntem pregătiți cu creșterea capacității de tratare în Terapie Intensivă”, a dat asigurări premierul.

Ludovid Orban a subliniat că niciodată nu a fost atinsă capacitatea maximă la Terapie Intensivă COVID-19 din țară.

”Gândiți-vă că numărul de locuri în Terapie Intensivă existent astăzi este în jur de 1.000 de locuri. Va crește în continuare acest număr de locuri din Terapie ntensivă. Nu a fost niciodată atinsă capacitatea. Și astăzi avem mai puțin de 500 – patru sute nouăzeci și ceva – de persoane care sunt tratate în secțiile de Terapie Intensivă, ceea ce înseamnă utilizarea la jumătate a capacității. În cazul în care, într-un anumit județ sau în municipiul București, unde sunt mai multe cazuri, se ajunge în situația să nu existe locuri disponibile, avem plan de deplasare a pacienților – fie prin salvări, fie prin elicopter, dacă sunt cazuri mai grave, astfel încât niciun român să nu ajungă în situația de a nu putea beneficia de serviciile medicale în Terapie Intensivă”, a spus el.