Bucuresti: Problemele de vedere ale copiilor pot fi depistatesi in cabinetelescolare

0
25

Deficientele de vedere ale copiilor pot fi depistate si in cabinetele medicale din Bucuresti. Potrivit datelor analizate de Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti (ASSMB) in cabinetele din Reteaua de Medicina Școlara din Capitala, pe primul loc, depistate in anul scolar trecut, s-au situat viciile de refractie, urmate de obezitatea de cauza neendocrina si deformarile coloanei vertebrale.

in anul scolar 2018 – 2019 in cabinetele de medicina scolara au fost identificate 8.305 vicii de refractie la un total de 90.359 de elevi examinati la examenele de bilant. Cele mai frecvente afectiuni intalnite in randul copiilor si adolescentilor sunt viciile de refractie.

Problemele de sanatate, la nivel ocular, au o mare influenta asupra capacitatii de adaptare la efort a copiilor, fapt care influenteaza procesul instructiv-educativ, dar si rezultatele obţinute de elevi.

Afectiunile care intra in categoria viciilor de refractie sunt miopia, hipermetropia si astigmatismul. Acestea sunt cauzate de o forma imperfecta a ochiului, dar pot fi favorizate si/sau agravate de un iluminat artificial necorespunzator, pastrarea unei distante necorespunzatoare fata de obiectul privit sau fata de monitoare ori ecranul telefoanelor mobile.

 

Bolile cronice de ochi care-i afecteaza pe copii

 

Miopia – O treime din populatia lumii este diagnosticata cu miopie facand-o una dintre cel mai des intalnite afectiuni oculare. Persoanele diagnosticate cu miopie intampina dificultati in vederea la distanta, dar vad bine de aproape chiar si mici detalii. Este o afectiune fie genetica, fie cauzata de activitatile care obosesc prea tare ochiul, cum ar fi cititul intens si foarte aproape de ochi sau timpul indelungat petrecut in fata monitoarelor, fara pauza. Simptomele sunt: vedere neclara la distanta, nevoia de a privi cu ochii intredeschisi la distanta, dureri de cap si senzatii de oboseala vizuala, clipit excesiv, frecarea frecventa a ochilor etc.

Hipermetropia – Persoanele cu hipermetropie vad obiectele aflate la distanta, insa au dificultati la vederea de aproape. Aceasta afectiune ingreuneaza activitatile de citire, lucrul la calculator si alte activitati similare. Simptomele sunt: dificultati in vederea obiectelor aflate in apropiere, dureri oculare, senzatie de arsura si oboseala oculara, tendinta de a privi obiectele apropiate cu ochii intredeschisi, dureri de cap in timpul activitatilor care presupun lucrul cu obiecte apropiate etc.

Astigmatismul – reprezinta o conditie vizuala frecventa, in care simptomul principal este vederea neclara, atat la distanta cat si de aproape. Alte simptome: dureri de cap, oboseala, privitul cu ochii intredeschisi, disconfort si iritare oculara, afectarea vederii nocturne, dificultati in citirea cifrelor si literelor asemanatoare: E, B, P, F si 8 .

Viciile de refractie pot fi corectate prin purtarea de ochelari de vedere sau lentile de contact. Copiii ar trebui sa mearga periodic la un control oftalmologic, iar pentru fiecare afectiune din categoria vicii de refractie se va prescrie un tratament personalizat, in functie de nevoile fiecarui pacient.

Parintii care observa la copilul lor unul sau mai multe simptome, este indicat sa mearga impreuna cu acesta la cabinetul de medicina scolara.

Articolul precedentAsociatia Help Autism: Șansele copiilor cu TSA care locuiesc in mediul rural de a accesa servicii de abilitare/reabilitate, reduse drastic
Articolul următorDe ce este important sa ne vaccinam antigripal anual? Dr. Alexis Cochino, presedintele Asociatiei de Proimunizare, explica