O noua tulpina a virusului HIV, descoperita dupa aproape doua decenii

0
39

Pentru prima data dupa anul 2000, oamenii de stiinta din Statele Unite au descoperit o noua tulpina a virusului imunodeficienţei umane (HIV), anunta scientificamerican.com.

Cercetatorii au identificat un nou subtip din grupul M, tulpina cea mai comuna a virusului HIV, dupa stabilirea liniilor directoare de clasificare, la cumpana dintre secole.

”intr-o lume din ce in ce mai conectata, nu ne mai putem gandi ca virusurile ar putea fi limitate intr-o singura zona. Aceasta descoperire ne aminteşte ca pentru a pune capat pandemiei HIV trebuie sa continuam sa o luam inaintea acestui virus aflat in continua schimbare şi sa utilizam cele mai noi progrese tehnologice şi resurse pentru a-i monitoriza evoluţia”, a declarat Carol McArthur de la Universitatea din Missouri-Kansas, care a facut parte din echipa de cercetare.

Virusurile din grupa M sunt responsabile de pandemia globala, iar originile sale au fost identificate de cercetatori in Republica Democrata Congo (RDC), in Africa Sub-Sahariana.

Oamenii de ştiinţa au notat ca noua descoperire ii ajuta sa fie cu un pas inaintea unui virus mutant şi sa evite noi pandemii.

O alta co-autoare a studiului, Mary Rodgers, este de parere ca descoperirea poate fi o adevarata provocare pentru testele de diagnosticare. „Compania testeaza mai mult de 60% din cantitatea de sange din lume si trebuie sa caute tulpini noi si sa le urmareasca pe cele aflate in circulatie, astfel incat „sa putem detecta cu exactitate, indiferent unde se afla in lume”, declara aceasta.

Testele de diagnostic existente şi medicamentele antiretrovirale, care suprima dezvoltarea HIV, sunt concepute sa vizeze zonele virusului comune tuturor grupurilor, noteaza Press Association.

Primele doua eşantioane ale noului Grup M HIV-1, subtipul L, au fost descoperite in RDC in anii ’80 şi ’90. Al treilea, colectat in 2001, a fost dificil de secvenţiat la acea vreme din cauza cantitaţii de virus din eşantion şi a tehnologiei existente.

 

Virusul care distruge sistemul imunitar

 

Virusul HIV provoaca maladia SIDA, care ataca şi distruge progresiv sistemul imunitar al organismului. Boala se manifesta prin infecţii grave care determina pierderea accentuata in greutate, afecţiuni ale creierului şi ale sistemului nervos central.

Pentru a se reproduce, HIV trebuie sa patrunda intr-o celula a sistemului imunitar. Virusul ajunge in organism prin contact sexual, prin contaminare cu sange infectat sau de la mama infectata la fat, in timpul sarcinii, al naşterii şi al alaptarii. HIV poate fi prezent in lichidele biologice, ca sange, sperma, secreţii vaginale şi laptele matern.

O persoana seropozitiva la HIV nu prezinta in mod obligatoriu semnele bolii. Ea este totuşi purtatoare de virus şi deci susceptibila sa il transmita.

La nivel mondial, aproximativ 36,7 milioane de oameni traiesc cu HIV, potrivit datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii. UNAIDS estimeaza ca in 2016, aproximativ 1,8 milioane de persoane se infectasera recent.

Articolul precedentAsociatia Help Autism: Șansele copiilor cu TSA care locuiesc in mediul rural de a accesa servicii de abilitare/reabilitate, reduse drastic
Articolul următorDe ce este important sa ne vaccinam antigripal anual? Dr. Alexis Cochino, presedintele Asociatiei de Proimunizare, explica