Bucurestenii pot face spirometrie gratuit in perioada 12-13 mai in Parcul Tineretului

0
3

Aproximativ 6% din populatia Romaniei sufera de astm, estimeaza specialistii de la Societatea Romana de Pneumologie. Bucurestenii care vor sa afle cum respira isi pot face o spirometrie, in mod gratuit, intre 12 si 13 mai, intre orele 9 si 17, in Parcul Tineretului. Medicii specialisti ii vor ajuta sa vada cat de bine respira prin folosirea unui spirometru de ultima generatie. Evenimentul are loc in cadrul campaniei de informare si educare „Niciodata prea devreme, niciodata prea tarziu. Orice moment este potrivit pentru abordarea bolilor cailor respiratorii”, organizata de Societatea Romana de Pneumologie.

„Anul acesta, specialistii din toata lumea marcheaza a 20-a editie a Zilei Internationale de Lupta impotriva Astmului. in acest rastimp, la nivel mondial s-au intreprins numeroase actiuni menite sa imbunatateasca viata persoanelor cu astm. De peste 10 ani, Societatea Romana de Pneumologie organizeaza actiuni de informare si prevenire a astmului, iar efectele sunt incurajatoare: tot mai multi pacienti sunt dornici sa afle mai multe informatii despre bolile respiratorii, iar tot mai multi cer sa faca o spirometrie chiar si la un control de rutina”, a spus prof. univ. dr. Ruxandra Ulmeanu, presedintele Societatii Romane de Pneumologie.

Medicii spun ca astmul provoaca respiratie suieratoare, senzatie de stramtorare la nivelul pieptului si tuse. Este o boala cronica care poate fi tinuta sub control prin reducerea si prevenirea atacurilor de astm, denumite si episode.

Medicii spun ca un rol important in provocarea crizelor de astm este poluarea, atat cea casnica, cat si cea industriala.

„Poluarea este din nefericire al doilea factor care intervine in astm, in afara de tabagism. in primul rand este o poluare casnica si o poluare industriala. O poluare industriala de temut este dioxidul de sulf, monooxidul de azot si pulberile care sunt emanate din cosurile fabricilor si nu in ultimul rand termocentralele, termocentralele de bloc. Sunt surse poluante. in poluarea casnica avem alte provocari: sunt alegeni, sunt mucegaiuri, dar sunt si elemente care tin de solutiile pe care le folosim pentru curatare, pentru lustruitul mobilei. Carpeta din casa sa stiti ca este un cocktail de toxine. Casa daca este construita pe teren are radon. O alta sursa de poluare sunt particulele Diesel, emanatiile de la auovehicule”, a spus prof. univ. dr. Florin Mihaltan, presedintele onorofic al Societatii Romane de Pneumologie.

Potrivit unui document al Societatii Europene de Pneumologie, la nivel European, numarul de persoane cu astm bronsic ajunge la 30 de milioane de persoane, 20% dintre acestia suferind de astm sever. Costul anual al astmului in Europa a fost estimat la 19,3 miliarde de euro. Asta pentru ca 30% dintre pacienti lipsesc de la serviciu din cauza spitalizarii.

Articolul precedentAlte 2.500 de fiole de imunoglobulina au intrat in depozitul Unifarm ieri dupa-amiaza
Articolul următorGreva de avertisment in sistemul de sanatate