Broccoli reduce riscul de dezvoltare a cancerului pulmonar la fumatori

0
242

Legumele din familia crucifere (broccoli,varza) diminueaza riscul de aparitie a cancerului pulmonar, in cazul fumatorilor si fostilor fumatori, potrivit rezultatelor unei cercetari. Studiul a fost prezentat in cadrul celei de-a saptea conferinte anuale a Asociatiei americane de cercetari asupra cancerului.

Acestea sunt bogate in vitamine si minerale si s-a demonstrat ca protejeaza impotriva cancerului. Conform studiului, consumul legumelor a favorizat reducerea riscului de cancer pulmonar cu 20-55%, in functie de varietatea de legume consumate, timpul de cand au inceput sa fumeze respondentii si numarul de tigari fumate pe zi. Specialistii sustin ca doar legumele proaspete pot reduce riscul de aparitie a cancerului pulmonar, nu insa si legumele procesate. Efectele cele mai semnificative s-au inregistrat in cazul fumatorilor inveterati, care fumau peste 20 de tigari pe zi.
Din familia cruciferelor fac parte: broccoli, conopida si varza de Bruxelles. „Broccoli nu este un medicament, ci un factor pozitiv pentru fumatorii care nu pot sa renunte la fumat sau nu fac nimic pentru a minimaliza riscul de imbolnavire”, a declarat Li Tang, coordonatorul studiului, de la Institutul de Cancer Roswell Park.

in luna iulie, cercetatorii din Marea Britanie au facut o alta descoperire privind beneficiile consumului de broccoli in prevenirea sau tratamentul cancerului. Potrivit concluziilor studiului, barbatii care consuma una sau mai multe portii de broccoli pe saptamana pot reduce riscul aparitiei cancerului de prostata. De asemenea, barbatii care au o dieta bogata in broccoli pot ameliora evolutia cancerului de prostata.

Articolul precedentSectia de pediatrie a Spitalului pentru Copii „Marie Curie” a fost renovata
Articolul următorMedicii de familie sustin campania de prevenire a cancerului de col uterin