Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a dat luni undă verde vaccinului dezvoltat de Pfizer și BioNTech, un pas decisiv pentru începerea campaniei de vaccinare în UE.

Decizia EMA ar putea permite țărilor menbre UE, inclusiv României, să înceapă vaccinarea înainte de finalul anului. Astfel, imunizarea în masă a celor aproximativ 450 de milioane de cetățeni europeni este cu un pas mai aproape.

”Sunt încântată să anunţ că Comitetul Ştiinţific al EMA s-a reunit azi şi s-a arătat favorabil unei autorizări a punerii pe piaţă condţionate în UE a vaccinului dezvoltat de Pfizer şi BioNTech”, a anunţat într-o conferinţă de presă online directoarea generală a EMA Emer Cook.

Emer Cook a subliniat că, ”pentru moment nu există vreo probă care să sugereze că acest vaccin nu este eficient împotriva noii variante” a SARS-COV-2 din Anglia.

Decizia EMA era de așteptat, în condițiile în care statele membre UE se confruntă în prezent cu un al doilea val al pandemiei. De altfel mai multe țări, în frunte cu Germania, au exercitat presiuni asupra agenției pentru a-și devansa întâlnirea, programată inițial pentru 29 decembrie.

Care sunt următorii pași?

În continuare este nevoie de aprobarea Comisiei Europene pentru a începe vaccinarea în UE. Deși acest pas este considerat o formalitate, ar putea dura încă două zile.

Vicepreședintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a declarat pentru publicația italiană La Repubblica faptul că organismul UE va lucra ”cu viteză supersonică” pentru aprobare.

Când va începe vacccinarea în România?

Premierul interimar Nicolae Ciucă a declarat luni că autorităţile au făcut pregătirile necesare pentru a putea demara campania de vaccinare anti-COVID începând cu data de 27 decembrie şi i-a îndemnat pe toţi cetăţenii să aibă încredere în acest demers.

Potrivit planurilor actuale, pe 26 decembrie România urmează să primească prima tranşă simbolică de circa 10.000 de doze de vaccin anti-COVID, care vor fi distribuite la cele 10 spitale din ţară de linia I destinate îngrijirii pacienţilor infectaţi cu SARS-CoV-2.