Bolnavii de SIDA din Mexic vor primi medicamente gratis

0
210

Guvernul mexican va oferi gratis medicamente antiretrovirale bolnavilor de SIDA din Mexic, si va permite treptat firmelor straine sa comercializeze astfel de medicamente in aceasta tara, a declarat presedintele mexican Felipe Calderón, in deschiderea celei de-a 17-a Conferinte Internationale pentru SIDA, relateaza luni EFE.

Criticat pentru lipsa de reactie fata de preturile ridicate ale medicamentelor (de pana la patru ori mai mari decat in alte tari, sustin criticii sai), Calderon a anuntat ca, pana la incheierea mandatului sau, in 2012, „toate, absolut toate medicamentele antiretrovirale” vor fi „puse la dispozitia beneficiarilor in mod gratuit”.

„Anul acesta se vor acorda peste 300 de milioane de dolari pentru sustinerea politicilor referitoare la HIV/SIDA”, a declarat presedintele Calderon, subliniind faptul ca autoritatile au distribuit gratuit peste 32 de milioane de prezervative de cand a ajuns el la putere.

Presedintele mexican s-a aratat increzator ca tara sa va atinge in 2010 – data fixata de Natiunile Unite – obiectivul accesului universal la metode de prevenire si la medicamente. Din cei peste 100 de milioane de locuitori ai Mexicului, peste 200.000 de persoane sunt infectate cu virusul HIV.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentCancerul la san – Partea II
Articolul următorGermania: primul transplant de membre superioare din lume