Şi viitorii tati au simptome specifice sarcinii

0
232

Organismul barbatilor reactioneaza si el, printr-o serie de schimbari hormonale, atunci cand se apropie nasterea urmasilr lor. Se pare ca unii barbati, ale caror partenere de viata asteapta un copil, observa ca au simptome fizice si psihice carateristice graviditatii.

Un cercetetor american specializat in comportament, Toni Ziegler, a realizat un sondaj in randul viitorilor tati, peste jumatate din cei consultati plangandu-se de dureri de mijloc, greturi, kilograme in plus in timpul sarcinii partenerei lor, relateaza Nepszabadsag.

Faptul ca simptomele graviditatii sunt prezente la unii din viitorii tati se regaseste si in „folclorul” medical, dar cei care sufereau de astfel de manifestari erau considerati doar niste plangaciosi nevrotici si nu pacienti care trec prin adevarate modificari ale organismului. Acum, experientele facute pe maimute par sa dovedeasca ca in cazul acestora, specie la care femelele si masculii obisnuiesc sa-si ingrijeasa puii impreuna, si organismul masculilor se pregateste in timpul perioadei gestante a femelei, pentru cresterea nou-nascutului.

Oamenii de stiinta de la Centrul National de Cercetare a Primatelor de la Madison din SUA, impreuna cu etologul Toni Ziegler si psihologul Charles Snowdon, au studiat maimutele matasoase, aceste micute mamifere de aproximativ 400 de grame, in randul carora exista o diviziune a muncii perfecta in familie. Imediat dupa nasterea puiului, toate treburile legate de el, in afara de alaptat, cum ar fi caratul, apararea si invatarea lui, intra in sarcina tatalui-maimuta.

Cercetarile dovedesc ca masculii maimutelor matasoase devin tati model nu dintr-odata, dupa nasterea puiului, ci organismul lor se pregateste treptat pentru ingrijirea fizica si mintala a urmasului. Masculii de maimute „gestante” incep sa se ingrase in toate cazurile, putand lua in greutate chiar cu 20 la suta mai mult fata de greutatea anterioara. Interesant este ca aceasta crestere in greutate a masculilor incepe chiar inaintea observarii ingrasarii femelelor.

Potrivit cercetatorilor, acest fenomen este o urmare a modificarilor hormonale, deoarece masculii nu mananca mai mult decat in perioada anterioara. Pentru a avea dovada schimbarilor hormonale la masculi, in perioada de sase luni a gestatiei s-au luat probe de sange saptamanal de la ambii viitori parinti. Pe baza analizelor, s-a dovedit clar ca nu doar hormonii femelei s-a schimbat radical, ci, cu o oarecare intarziere in timp, s-au putut observa modificari insemnate si in cazul masculilor.

Cercetatorii au constatat ca organismul femelei comunica cu organismul perechii ei cu ajutorul feromonilor, adica a unor substante mirositoare. Este de presupus ca in timpul contactelor corporale ale perechii se transmit o serie de mesaje chimice, astfel asigurandu-se pregatirea cat mai buna pentru ingrijirea urmasului care se va naste.

Homo sapiens se caracterizeaza tot prin ingrijirea comuna – mama si tata – a urmasilor, motiv pentru care oamenii de stiinta considera verosimil sa aiba loc procese asemanatoare si in cazul cuplurilor umane, cand se asteapta venirea pe lume a unui urmas.

Anne Storey, medic-psiholog la Universitatea Memorial din New-Fundland, a studiat 34 de cupluri, barbati si femei, care s-au prezentat la un curs de pregatire pentru nastere. in fiecare luna a prelevat sange pentru analize de la barbati, pentru a putea urmari concentratia a trei hormoni-cheie: prolactina, cortizon si testosteron. Potrivit datelor obtinute, nivelul tuturor celor trei hormoni s-a modificat la barbati in timpul graviditatii femeilor si al nasterii copiilor. Nivelul prolactinei, care la femei este responsabila pentru producerea laptelui, a inceput sa creasca si in organismul barbatului. Totodata, si concentratia cortizonului, cunoscut si ca hormonul stresului – considerat si responsabil pentru angajare si atitudinea de dragoste fata de copil – s-a dublat in sangele barbatilor, spre sfarsitul graviditatii femeii. in schimb, nivelul testosteronului, responsabil pentru comportamentul de „luptator si cuceritor”, a scazut destul de semnificativ imediat dupa nasterea copilului.

Din aceste date se poate observa in mod evident si ca organismul viitorilor tati reactioneaza prin mai multe modificari hormonale cand se apropie momentul nasterii urmasului. in concluzie, nici pe barbati nu-i ia prin surprindere situatia noua de viata, cand in centrul vietii de familie va veni un bebelus dragalas, dar uneori foarte obositor.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentCancerul la san – Partea II
Articolul următorGermania: primul transplant de membre superioare din lume