Bolnav de SIDA, vindecat printr-un transplant de maduva

0
199

Un pacient german care avea virusul HIV a fost vindecat printr-un transplant de maduva, care a folosit celule stem prelevate de la un donator cu o imunitate genetica sporita impotriva maladiei SIDA.

Pacientul era bolnav de leucemie si a fost infectat cu virusul imunodeficientei umane care declanseaza maladia SIDA.

Cel mai eficient tratament impotriva leucemiei consta intr-un transplant de maduva, prin care sunt prelevate celule stem de la un donator cu un sistem imunitar sanatos si sunt inlocuite celulele canceroase ale pacientului. Echipa medicala a cautat sa preleveze aceasta maduva osoasa de la un donator care sa prezinte o anumita mutatie genetica, despre care oamenii de stiinta stiau deja ca ajuta organismul sa reziste in fata atacului virusului HIV. Aceasta mutatie afecteaza un receptor, denumit CCR5, pe care virusul HIV il foloseste pentru a intra in celule si a le infecta.

Cand medicii au gasit un donator care avea aceasta mutatie genetica, au folosit maduva de la el pentru tratarea pacientului.

Au fost vindecate atat leucemia, cat si virusul HIV. in prezent nu se mai detecteaza nici o urma a virusului HIV in organismul pacientului. Cu toate acestea, nu este exclusa posibilitatea ca virusul sa mai existe inca.

Cercetatorii se tem totusi ca aceasta metoda nu va putea deveni un tratament standard impotriva virusului HIV. Transplantul de celule stem din maduva osoasa este foarte riguros reglementat si extrem de periculos, deoarece, pentru a se realiza, pacientul trebuie sa aiba mai intai propria maduva osoasa complet distrusa. Pacientii risca sa moara din cauza celei mai mici infectii, deoarece nu au un sistem imunitar pana cand celulele stem vor creste si le vor inlocui pe ale lor.

in prezent nu exista nici un tratament impotriva SIDA. Anumite combinatii de medicamente au reusit sa stopeze evolutia virusului, dar cercetarile ulterioare au demonstrat ca virusul HIV nu disparuse niciodata din organism, ci statea ascuns in anumite celule rezervor din corp.

Echipa de medici a declarat ca nu a mai fost detectata nici o urma a virusului HIV in organismul pacientului de 42 de ani, dar ca acest virus este foarte viclean si poate reveni oricand.

Articolul precedentSaptamana Mondiala a Diabetului
Articolul următorPrognostic rezervat pentru minerii internati la Spitalul de Arsi