Bolile de inima revin in forta pentru generatia actuala

0
271

Bolile de inima, care au fost in declin de 30 de ani, par sa revina in forta, in special in randul persoanelor cu varste cuprinse intre 35 si 54 de ani, potrivit mai multor studii americane si britanice, relateaza The Times.

Obezitatea si diabetul ridica rata imbolnavirilor de inima, sugerand ca felicitarile legate de progresul in reducerea mortalitatii din cauza bolilor cardiace au fost premature.

Saptamana trecuta, Ministerul Sanatii din Marea Britanie a publicat un raport in care se felicita pentru faptul ca a reusit sa atinga, cu cinci ani mai devreme, obiectivul de a reduce numarul de decese legate de boli de inima la persoanele sub 75 de ani cu 40%.

Cu toate acestea, situatia pare sa se schimbe intr-o directie nedorita. In SUA, Marea Britanie si Australia, studiile au aratat ca in timp ce rata mortalitatii de boli cardiace scade la persoanele in varsta, in cazul persoanelor cu varste cuprinse intre 35 si 54 de ani aceasta se mentine constanta sau creste, deoarece acestea din urma au ignorat avertismentele legate de mancarea nesanatoasa, fumatul si consumul excesiv de alcool. In 2002, potrivit lui Simon Capewell, profesor de epidemiologie clinica la Universitatea din Liverpool, mortalitatea legata de bolile de inima in Marea Britanie a crescut la barbatii cu varste cuprinse intre 35 si 44 de ani pentru prima data in peste doua decenii, in pofida imbunatatirilor din sistemul de sanatate.

Cele mai recente date, publicate luna aceasta in Archives of Internal Medicine de o echipa de la Universitatea din British Columbia si de la Clinica Mayo, se refera la examinarile post-mortem a peste 425 de persoane care au trait intr-un tinut din statul american Minnesota si care au decedat din cauze ne-naturale – accidente, crime sau sinucideri – intre 1981 si 2004.

Nici unul dintre decese nu a fost cauzat de o boala de inima, insa examinarile au aratat ca in toata aceasta perioada 83% dintre cazuri prezentau indicii ale unor boli coronariene, iar in cazul a 8,2% dintre cazuri boala era intr-un stadiu avansat.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentDescoperirea unei proteine ar putea oferi noi tratamente impotriva obezitatii
Articolul următorScorul APGAR