Infectia cu virusul papiloma uman (HPV) favorizeaza aparitia cancerului oral, ea fiind de trei ori mai raspandita in randul barbatilor decat al femeilor.

La nivel mondial cazurile de cancer orofaringian au inregistrare o crestere foarte mare in ultimele trei decenii. Mai exact 50% din totalul cazurilor de cancer sunt rezultatul infectarii cu virusul papiloma uman, cel care produce si cancerul de col uterin si negii genitali, iar restul cazurilor apar ca o consecinta a fumatului si a consumului de alcool.

Rezultatele unui studiu american au aratat ca 10% din barbati sunt infectati cu HPV, in timp ce procentul in randul femeilor este de numai 3,6%, diferenta explicand frecventa pe care o inregistreaza cancerul cavitatii bucale.

La studiu au participat 5.500 de persoane cu varste cuprinse intre 14 si 69 de ani. Oamenii de stiinta le-au prelevat probe de celule din cavitatea bucala si le-au adresat intrebari referitoare la stilul de viata si la comportamentul sexual. in majoritatea cazurilor virusul HPV se transmite prin contacte sexuale neprotejate. Totodata un studiu publicat in urma cu cativa ani sustinea ca riscul de cancer al cavitatii bucale este de noua ori mai mare in cazul persoanelor care au intretinut raporturi sexuale orale cu mai mult de sase parteneri.

Cu toate acestea specialistii sustin ca eficienta vaccinului HPV in cazul cancerului orofaringian nu este cunoscuta si ca nu poate fi recomandat ca modalitate de preventie primara in acesta situatie.