Problema discrimanarii grupurilor vulnerabile in sistemul de sanatate a fost dezbatuta in cadrul Conferintei Internationale „Etica si non-discriminarea grupurilor vulnerabile in sistemul de sanatate din Romania” si a evidentiat faptul ca cetatenii de etnie roma sunt o minoritate care intampina mai multe probleme legate de sanatate.

Din acest punct de vedere s-a constatat ca aceasta grupare minoritara sufera de boli cardiovasculare si boli transmisibile, din cercetarile efectuate reiesind ca proportia celor care au acces la serviciile de sanatate este mai mare in grupurile in care exista mediatori sanitari.

Problema discrimanarii grupurilor vulnerabile in sistemul de sanatate din Romania a reunit mai multi medici si studenti la medicina, care au dezbatut importanta introducerii unei materii de etica si non-discriminare a grupurilor vulnerabile, cu relevanta in serviciile medicale de sanatate, in curricumul universitar.

Cu acest prilej, prof. univ. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, rectorul UMF Iasi, a declarat ca un astfel de curs a fost deja introdus la Universitatea de Medicina si Farmacie „Gr. T. Popa” din Iasi. Prof. univ. dr. Vasile Astarastoae a evidentiat ca acest curs a fost frecventat de 200 de studenti, desi caracterul lui este optional.

Rectorul Universitatii din Iasi a mai spus ca in universitate sunt locuri pentru etnia roma finantate de Ministerul Educatiei, dar si finantate prin veniturile proprii ale universitatii, in numar de 140. Acesta a subliniat faptul ca studentii nu au restante iar cei din anul trei au fost in Spania si Franta, cu burse in cadrul programului Erasmus, unde au lasat „o opinie buna”.

„Este necesar pentru studenti sa existe astfel de cursuri, mai ales pentru sanatate”, a apreciat prof. univ. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, rectorul UMF Iasi.

in plus, prof. univ. dr. Vasile Astarastoae si-a exprimat speranta ca astfel de cursuri privind discriminarea vor fi incluse si in alte universitati. De altfel, Universitatea de Medicina „Iuliu Hatieganu” de la Cluj si-a anuntat aceasta optiune de a deschide cursuri de etica si non-discriminare, dar si Universitatile de la Targu Mures si Timisoara.