Copiii care sufera de autism arata semne ale acestei tulburari inainte de implinirea varstei de un an, arata un studiu englez care ajuta la diagnosticarea timpurie a autismului. Semnele bolii au fost identificate prin modul in care bebelusii au reactionat cand o persoana s-a uitat la ei. Majoritatea copiilor cuprinsi in studiu si-au indreptat privirea in alta parte.

Cercetatorii din Londra, sustin ca evaluarea raspunsului cerebral la copiii de 6 luni ar putea prezice daca vor dezvolta sau nu autism mai tarziu. Cercetarea a cuprins 104 copii cu varsta de 6-10 luni, catalogati ca avand un risc mare de aparitie a autismului. Acestia prezentau riscul de a dezvolta boala pentru ca un frate sau o sora mai mare fusesera anterior diagnosticati cu autism. Specialistii au monitorizat activitatea cerebrala a copiilor in timp ce mai multe persoane se uitau la ei si ulterior intr-o alta directie.

in timpul primei etape a studiului, au fost utilizati senzori pasivi plasati pe capetele copiilor, pentru a le inregistra activitatea creierului atunci cand bebelusii urmareau imagini. O parte dintre imagini expuneau fetele unor oameni care se uitau direct spre copil, iar o parte, fetele unor indivizi care se uitau in alta parte.

Autismul afecteaza aproximativ 1% din populatia mondiala si include un spectru larg de tulburari, de la retard mental si incapacitate profunda de a comunica, la simptome relativ usoare precum cele create de sindromul Asperger.
Printre caracteristicile de baza ale acestor tulburari se gasesc abilitatile slabe de comunicare si dificultatile implicarii sociale. Din acest motiv ,medicii doresc diagnosticarea timpurie a autismului pentru a-i putea ajuta pe copii sa dezvolte capacitati de adaptare.