Consumul de bauturi care contin cafeina creste nivelul hormonilor estrogeni, iar pe termen lung poate duce la infertilitate si chiar la aparitia osteoporozei, a cancerului de san si a celui ovarian.

Oamenii de stiinta americani au ajuns la concluzia ca 200 de miligrame de cafeina pe zi, adica echivalentul a doua cesti de cafea duc la cresterea nivelului hormonilor femini estrogeni. La studiul american au participat peste 250 de femei cu varste cuprinse intre 18-44 de ani , care au consumat cafea, ceai verde si ceai negru.

Expertii americani considera ca nivelul crescut al hormonilor estrogeni reprezinta o cauza importanta de infertilitate. in studiul oamenilor de stiinta, fluctuatiile estrogenului nu au parut sa influenteze ovulatia, cel putin in cele doua luni de monitorizare a femeilor, insa cercetarile anterioare au evidentiat ca bauturile cu cafeina influenteaza fertilitatea femeilor. Prin urmare consumul zilnic de 300 de grame de cafeina scade cu 27% sansele ca o femeie sa dea nastere unui copil.

Totodata oamenii de stiinta sunt de parere ca bauturile cu cafeina pot determina aparitia si altor boli precum endometrioza, osteoporoza, cancerul de endometru, cancerul la san si ovarian .