Avertismentele medicilor de familie

0
37

Ieri, Ministerul Sanatatii si CNAS au organizat, la cererea Federatiei Nationale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) si Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF), o dezbatere publica privind proiectul de Hotarare a Guvernului pentru aprobarea pachetelor de servicii medicale si a Contractului-cadru care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru perioada 2014 – 2015.

Reprezentantii medicilor au tras un semnal de alarma asupra unor probleme din activitatea curenta, care afecteaza direct pacientul si calitatea actului medical: reflectarea corecta a calitatii de asigurat si asumarea exclusiv de catre CNAS prin SIUI a acesteia, corectitudinea datelor de identificare ale pacientilor, urgentarea validarilor transferurilor pacientilor, inscrierile nou – nascutilor, validarea corecta a decesului, executarea lucrarilor de mentenanta la sistem, atat la SIUI, cat si la SIPE (reteta electronica) in afara programului de lucru al furnizorilor de servicii medicale, pentru a nu mai afecta activitatea acestora.

Medicii au puncat importanta pachetului de baza in Contractul – cadru si faptul ca aduce in plus servicii cetateanului sanatos, dar au atras atentia ca, in lipsa informarii acestuia cu privire la disponibilitatea unor controale profilactice, acestea nu vor fi accesate. in plus, reprezentantii medicilor de familie opineaza ca serviciile preventive oferite cetateanului sanatos ar trebui sa faca parte dintr-un program distinct al MS, nu sa fie decontate din FNUASS. in conditiile ambiguitatilor legate de decontare si codificare, reprezentantii FNPMF si SNMF apreciaza ca noile prevederi legate de activitatea de preventie sunt „deocamdata un deziderat de tip electoral care inca nu are aplicabilitate practica”.

Ad in title
Articolul precedentPrevenirea bolilor transmise prin vectori, tema Zilei Mondiale a Sanatatii
Articolul următorProiect de lege Ministerul Sanatatii: Cardurile nationale de sanatate vor fi distribuite gratuit prin posta