Proiect de lege Ministerul Sanatatii: Cardurile nationale de sanatate vor fi distribuite gratuit prin posta

0
28

Cardurile nationale de sanatate vor fi distribuite gratuit prin posta, potrivit unui proiect de lege al Ministerului Sanatatii, supus dezbaterii publice pe pagina de web a institutiei.

Mai mult decat atat, in situatia in care dupa doua prezentari la domiciliul asiguratului, dovedite pe baza de document justificativ, actul nu a putut fi predat titularului, cardul national de sanatate va fi retrimis casei de asigurari de sanatate in raza caruia se afla locuinta asiguratului.

Totodata „cardurile nationale nedistribuite si predate de catre distribuitor la casele de asigurari de sanatate teritoriale vor fi distribuite asiguratilor in conditiile prezentarii acestora la sediul casei de asigurari de sanatate, iar in caz de neprezentare vor fi arhivate in conformitate cu prevederile Legii Arhivelor Nationale nr. 16/1996, cu modificarile si completarile ulterioare, urmand ca la expirarea perioadei de arhivare stabilite in conditiile legii sa se procedeze la distrugerea acestora”, se precizeaza in proiectul de lege.

Ad in title

De asemenea, cardurile predate caselor de asigurari de sanatate de catre asigurati, ca urmare a unor defectiuni tehnice, erori ale informatiilor inscrise sau care nu pot fi utilizate din motive tehnice de functionare vor fi returnate Imprimeriei Nationale. in aceasta situatie, Imprimeria Nationala are obligatia ca in termen de 30 de zile lucratoare de la returnarea actelor, sa retipareasca cardurile si sa le transmita operatorului de servicii postale pentru a fi distribuite.

Costurile serviciilor de distributie vor fi suportate din bugetul Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate si se realizeaza pe baza contractului incheiat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate cu operatorul de servicii postale.

Potrivit Ministerului Sanatatii, prin acest proiect de lege se reglementeaza cadrul legal privind modalitatea de distributie catre asigurati a cardului national de asigurari sociale de sanatate. Mai mult decat atat, implementarea cardului national de asigurat va imbunatatii mecanismul de control al costurilor din sistemul de asigurari sociale de sanatate.

Articolul precedentAvertismentele medicilor de familie
Articolul următorAchizitia in comun a vaccinurilor si medicamentelor la nivel european devine realitate