Apelul Colegiului Medicilor pentru viitorii europarlamentari romani

0
19

intr-un comunicat dat publicitatii astazi, 8 aprilie, Colegiul Medicilor din Romania face apel la viitorii europarlamentari romani sa sustina Manifestul adoptat de Comitetul Permanent al Medicilor Europeni pentru anul electoral 2014.

Manifestul CPME pentru alegerile europarlamentare din luna mai pledeaza pentru principiul intersectorial al „sanatatii in toate politicile”, care permite actiunea asupra factorilor determinanti ai sanatatii, pentru prevenirea bolilor si promovarea unei stari bune de sanatate in intreaga societate . Documentul atrage atentia ca reducerile bugetare in domeniul asistentei medicale afecteaza accesul la ingrijire si tehnologii, inovarea si nivelul de personal si ca exista posibilitatea unor cheltuieli mai eficiente, prin prevenirea bolilor. in plus, CPME cere factorilor de decizie europeni asigurarea unei forte de munca puternice in sanatate, sa sprijinre autonomia profesionala si independenta medicilor de a oferi asistenta medicala in interesul pacientilor si sa protejeze un cadru eficient pentru siguranta pacientilor si calitatea ingrijirii.

Textul integral in engleza al manifestului CPME poate fi consultat aici.

Ad in title

„Acceptarea de catre europarlamentarii romani, care vor merge dupa alegeri la Bruxelles a principiilor Manifestului CPME are o importanta majora pentru Romania”, a declarat prof. dr. Vasile Astarastoae. Astfel, „sanatatea in toate politicile determina o schimbare de mentalitate. Romanii trebuie sa inteleaga ca sanatatea nu tine numai de sistemul sanitar, ci ca ea trebuie sa se regaseasca in Legea Educatiei, in Codul Muncii, in actele normative privind administratia centrala si locala. Romanii trebuie sa inteleaga ca fondurile din sanatate nu constituie cheltuieli, ci o investitie, ca o stare de sanatate buna duce la crestere economica. Pe plan extern, Romania se poate afirma ca initiatoare a unor proiecte de combatere a inechitatilor si inegalitatilor si poate sa devina lider in acest domeniu”, incheie presedintele CMR.

Articolul precedentPrevenirea bolilor transmise prin vectori, tema Zilei Mondiale a Sanatatii
Articolul următorProiect de lege Ministerul Sanatatii: Cardurile nationale de sanatate vor fi distribuite gratuit prin posta