Concert extraordinar Orchestra Medicilor Dr. Ermil Nichifor de Ziua Mondiala a Sanatatii

0
31

Ziua Mondiala a Sanatatii, initiativa a Organizatiei Mondiale a Sanatatii, sarbatorita in fiecare an in luna aprilie, reprezinta o ocazie speciala prin care se atrage atentia asupra unor probleme de sanatate publica la nivel global. Cu aceasta ocazie, fiecare stat organizeaza numeroase activitati prin care promoveaza sanatatea ca stare de bine, precum si evenimente ce au drept scop informarea si constientizarea riscurilor la care populatia se supune prin adoptarea unui stil de viata nesanatos.

Pentru a celebra Ziua Mondiala a Sanatatii 2014, Orchestra Medicilor Dr. Ermil Nichifor a continuat traditia prin sustinerea unui concert extraordinar la Ateneul Roman, in data de 7 aprilie, eveniment care a reunit numeroase personalitati ale vietii medicale si culturale.

„Prin concertele pe care le organizam in fiecare an de 7 aprilie incercam sa marcam importanta Zilei Mondiale a Sanatatii. Macar odata pe an sa ne aducem aminte ca cel mai de pret bun pe care il avem este sanatatea. Iar aceasta sanatate trebuie aprig pazita, pentru ca este foarte vulnerabila si usor de pierdut”, a declarat prof. dr. Mircea Penescu, presedintele Fundatiei Medicina si Muzica, organizatorul acestui concert.

Ad in title

Tema din acest an a Zilei Mondiale a Sanatatii este dedicata bolilor transmise prin vectori (tantari, muste, capuse, melci de apa, etc).

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, mai mult de jumatate din populatia lumii este expusa riscului de a face boli transmise prin vectori, printre care animtim malaria, febra dengue, boala Lyme, schistosomiaza sau febra galbena.

„Problema bolilor transmise prin vectori afecteaza sute de milioane de persoane la nivel global, dar, din fericire, nu reprezinta o problema de santate publica in Romania. Cred insa ca de Ziua Mondiala a Sanatatii este momentul sa sarbatorim oamenii care lucreaza in sistemul de sanatate, care au nevoie de recunoastere, care au nevoie de respect pentru eforturile pe care le fac si mai cred ca trebuie sa ne gandim la pacienti, la cei care beneficiaza de profesionalismul medicilor si care de foarte multe ori se gasesc intr-o situatie imposibila din cauza lipsurilor din sistemul de sanatate”, sustine conf. dr. Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie.

Statisticile furnizate de Ministerul Sanatatii arata ca in Romania au fost confirmate 40 de cazuri de malarie in 2011, iar in 2012, 32 de cazuri, toate de import. Dat fiind contextul epidemiologic mondial, este necesar ca persoanele care viziteaza tari in care exista pericol de contaminare a unor boli transmise prin vectori sa fie extrem de atente pentru a preveni o eventuala imbolnavire.

Ziua Mondiala a Sanatatii este o initiativa a Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Articolul precedentPrevenirea bolilor transmise prin vectori, tema Zilei Mondiale a Sanatatii
Articolul următorProiect de lege Ministerul Sanatatii: Cardurile nationale de sanatate vor fi distribuite gratuit prin posta