Avertisment pentru gripa: Atentie sporita la bebelusii mai mici desase luni

0
417

in ceea ce priveste gripa sezoniera, trebuie avuta o atentie sporita la bebelusii mai mici de sase luni, a transmis directorul spitalului Victor Gomoiu, Diana Ionescu, prezenta la Comandamentul pentru gripa organizat de Primaria Municipiului Bucuresti.

„Cred ca o atentie sporita trebuie sa o avem, in primul rand, pentru bebelusii mai mici de sase luni, care nu pot face vaccinul. (…) Preventia se face prin vaccinarea anturajului, vaccinarea celor care stau in contact cu acesti bebelusi, fratii mai mari, parintii, sa nu ii pune pe manute, pe gura, ar trebui un pic izolati.”, a declarat Diana Ionescu.

Și la copiii mai mici de cinci ani este nevoie de o atentie sporita, a atentionat medicul.

„Dar cei mai mari de cinci ani, care prezinta doar febra, cu stare generala buna, care mananca, beau, se joaca, pot fi cu usurinta treziti din somn, care nu sunt letargici, sfatul nostru si al echipelor noastre de garda, de la toate spitalele de copii, imi permit sa vorbesc si de la spitalele de boli infectioase, este sa nu se mai prezinte in camera de garda”, a precizat medicul.

Medicul a spus si ca, in conditiile in care spitalul Victor Gomoiu nu este un spital de urgenta, a primit, la sfarsitul saptamanii trecute, 180-200 de copii. Diana Ionescu spune ca, de multe ori, febra nu reprezinta o stare de urgenta.

„Fac un apel sa nu se mai prezinte cu copii sanatosi, ca poate au gripa. Nu exista test purtator sanatos de gripa, asa ceva nu exista. Sa nu se mai prezinte cu copii la sfarsitul bolii, sa ii mai facem un test, ca poate a mai ramas virus in el”, a adaugat managerul de la Victor Gomoiu.

Diana Ionescu a recomandat masuri de carantina a copiilor, limitarea vizitelor in centre comerciale, locuri de joaca sau cinematografe.

Și managerul spitalului Victor Babes a spus ca se confrunta cu aceeasi problema.

„Suntem asaltati, in mod normal, in fiecare zi de 200 de prezentari, acum, in ultimele saptamani, am ajuns la 400 de prezentari. (…) Vin parinti disperati trimisi de la alte spitale de pediatrie. Cum se simte un pic de tuse sau curge nasul, fugiti la Bals sau la Babes. Sunt suparati, sunt nervosi, pentru ca nu avem capacitatea de a-i primi pe toti odata, ganditi-va ca, din cele 400 de prezentari, cam 160 sunt copii. 85% vin doar ca sa se consulte, sa fie parintii linistiti, ca nu e foarte grav”,  a declarat medicul Emilian Imbri.

Emilian Imbri a facut apel la medicii de familie si policlinici sa trieze cazurile.

Articolul precedentMinisterul Sanatatii: Au existat alerte de infectie cu noul coronavirus la Cluj, Timisoara, Constantasi Bucuresti, dar toate au fost infirmate
Articolul următorBoala Parkinson ar putea debuta inainte de nastere – studiu