Astazi se implinesc 125 de ani de la nasterea Prof. Dr. Academician Marius Nasta

0
231

Astazi, 4 decembrie 2015, se implinesc 125 de ani de la nasterea eminentei personalitati a medicinei romanesti, al carei nume il poarta si astaziInstitutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucuresti.

Nascut la 4 decembrie 1890, absolvent al Liceului Gheorghe Lazar si al Facultatii de Medicina din Bucuresti, medicul Marius Nasta si-a inceput cariera pe frontul primului razboi mondial in lupta cu holera. Mentorul si maestrul sau a fost Profesorul Ion Cantacuzino, conlucrarea cu acesta fiind a€œevenimentul cel mai important si hotarator al vietii sale”, indrumandu-i pasii pe calea cercetarii. Marius Nasta a si condus Sectia de Tuberculoza a Institutului Dr. I. Cantacuzino din 1927 pana in 1945, potrivit unui comunicat de presa remis la adresa redactieiwww.sanatateatv.ro.

Prof. dr. Academician Marius Nasta, prin personalitatea sa coplesitoare, prin altitudinea culturii sale si prin formatia de medic dedicat dar si de cercetator, a dat un imbold neintalnit anterior luptei antituberculoase in tara noastra, deschizand totodata si calea dezvoltarii pneumologiei.

A initiat desfasurarea periodica a Sesiunilor stiintifice ale Institutului, dedicate popularizarii cercetarii in domeniul ftiziologiei, incepand din 1955, cand afirma: a€œTot mai mult, ftiziologii, prin perfectionarea si imbogatirea mijloacelor diagnostice si terapeutice de care dispun, sint chemati a rezolva probleme de patologie pulmonara netuberculoasa. Contributia lor in acest domeniu, cuprinzand supuratiile pulmonare, micozele, chistul hidatic, cancerul bronhopulmonar ca si patologia netuberculoasa a bronhiilor”.

Mai multe informatii despre acest subiect puteti citi aici.

Articolul precedentRealitatea infectiilor intraspitalicesti in Romania. Prof. dr. Alexandru Rafila: „In Romania nivelul de raportare este de cel putin de 10 ori mai mic decat in UE”
Articolul următorPrevenirea infectiilor intraspitalicesti: spalatul riguros pe maini si curatenia limiteaza semnificativ raspandirea bacteriilor