Astazi este Ziua Mondiala a Sanatatii Mintale. Aproximativ 5% dintre asiguratii CNAS figureaza cu retete pentru boli mintale

0
280

Pe 10 octombrie, se marcheaza Ziua Mondiala a Sanatatii Mintale. A fost stabilita, in 1992, de catre Federatia Mondiala pentru Sanatate Mintala (World Federation for Mental Health – WFMH), pentru a creste gradul de constientizare si educare, la nivel mondial, in privinta sanatatii mintale.

Actiunile organizate cu acest prilej urmaresc constientizarea, sensibilizarea si informarea populatiei pentru a putea ajuta aceste persoane. WFMH incurajeaza factorii de decizie ai tarilor si organizatiilor din intreaga lume in vederea abordarii problemelor de sanatate mintala cu care se confrunta persoanele din cadrul comunitatilor, pentru a satisface nevoile acestora, oferind servicii medicale si acces la tratamente.

Potrivit Federatiei, campania din 2017 are ca tema „Sanatatea mintala la locul de munca” si porneste de la faptul ca mii de oameni cu probleme de sanatate mintala, din intreaga lume, sunt lipsiti de drepturile omului, fiind discriminati, stigmatizati, marginalizati, supusi abuzurilor emotionale si fizice de catre comunitatea in care traiesc.

Potrivit unui raport publicat cu aceasta ocazie, 80% dintre oamenii care au probleme mintale sunt someri, iar 70% dintre acestia isi doresc sa lucreze.

Tulburarile mintale apar in toate culturile si in toate etapele vietii, se arata in raportul emis de Federatia Mondiala pentru Sanatate Mintala.

in ceea ce priveste Romania, specialistii atrag atentia ca tulburarile psihice si de comportament sunt subdiagnosticate in tara noastra, se arata intr-un comunicat de presa al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS). La baza acestui fenomen ar sta neprezentarea la medicul psihiatru atunci cand apare o problema, o consultatie de acest tip fiind perceputa, de cele mai multe, de populatie in mod negativ.

Statisticile CNAS arata ca din cei 9,1 milioane de asigurati care au beneficiat in 2016 de prescriptii medicale decontate de sistemul asigurarilor sociale de sanatate, sub 5%, adica aproape 440.000, au avut prescriptii pentru o boala psihica sau neurologica degenerativa.

in ceea ce priveste factorii de risc, pe langa ceilalti factorii genetici si psihici, integritatea sanatatii mintale se asociaza cu schimbarile sociale rapide, cu nivelul stresului de la locul de munca, discriminarea de gen, excluderea sociala, stilul de viata nesanatos, riscurile violentei de toate tipurile, cu alte probleme de sanatate, cu accesul la ingrijire si tratament si cu incalcarile drepturilor omului.

La nivel mondial, milioane de oameni sufera astazi de afectiuni mintale sau neurologice sau de probleme psihosociale provocate de abuzul de alcool si de droguri. Bolile mintale si neurologice, afectand sanatatea in general, pot sa blocheze capacitatea omului de a se realiza profesional si de a fi de folos comunitatii.

Articolul precedentProtectia si recuperarea creierului, un proces ce trebuie abordat in mod integrat
Articolul următorObezitatea ar putea fi combatuta cu ajutorul unor celule imune care nu au fost cercetate pana in prezent