Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania cere Guvernului suspendarea aplicarii taxei clawback pana la identificarea unei solutii sustenibile, care sa evite colapsul industriei farmaceutice locale si sa asigure in continuare accesul populatiei la medicamente cu preturi accesibile.

„Ceea ce avertizam acum doua luni, a devenit astazi realitate. Cuantumul taxei clawback aferente trimestrului 1 al anului 2012 este la un nivel aproape dublu fata de valoarea taxei comunicata pentru trimestrul 4 pe anul 2011 (care a reprezentat intre 17 si 20% din cifra de afaceri a fiecarui producator). Impunerea acesteia va avea consecinte economice si sociale deosebit de grave”, a declarat Dragos Damian, presedinte Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania.

Reprezentantii producatorilor de medicamente sustin ca actuala taxa clawback va avea consecinte importante atat asupra populatia de rand cat si asupra companiile producatoare de medicamente generice. in primul rand populatia va fi afectata, prin disparitia partiala sau totala de pe piata a unor medicamente cu preturi accesibile. Pe de alta parte, taxa clawback in varianta actuala va afecta destul de grav companiile producatoare de medicamente generice, majoritatea acestora avand importante unitati de productie in Romania. Mai exact, intrarea in insolventa a acestor producatori inseamna sfarsitul industriei romanesti de medicamente. Colapsul financiar al producatorilor locali va duce la blocarea investitiilor proiectate pentru anul 2012 si la restrangerea productiei de medicamente generice la preturi accesibile, cu consecinte imediate in ceea ce priveste cresterea somajului si reducerea veniturilor la bugetul de stat.

De disparitia de pe piata locala a medicamentelor romanesti si a medicamentelor cu preturi accesibile vor fi afectate cele mai vulnerabile categorii sociale, deoarece majoritatea acestor medicamente este reprezentata de medicamentele pentru afectiuni cardiovasculare, reumatice, ale aparatului respirator, precum si de antibioticele la preturi accesibile.

„Speram ca noua administratie sa respecte principiile asumate atat atunci cand se afla in opozitie, cat si prin actualul program de guvernare, si sa actioneze urgent pentru resuscitarea sistemului de sanatate”, a subliniat Dragos Damian, presedinte APMGR.