Tot mai multi parinti prefera sa le administre copiilor medicamente sau vitamine si suplimente alimentare fara prescriptie medicala, potrivit unui studiu privind automedicatia la copii.

„Conform ultimului studiu privind automedicatia in cazul copiilor, dintre toate categoriile de medicamente pe care parintii le administreaza copiilor fara recomandarea medicului, 61% sunt vitamine sau suplimente alimentare. Este un procent ingrijorator, pentru ca, desi pot fi usor cumparate din magazinele naturiste sau din farmacii, fara prescriptie medicala, acestea pot fi daunatoare in aceeasi masura in care pot fi benefice. Vitaminele si suplimentele trebuie considerate medicamente, de aceea recomandam parintilor sa ia legatura cu pediatrul inainte de a le administra celui mic. Aceste este sfatul nostru pentru parinti, mesajul pe care il transmitem prin campania impotriva automedicatiei Medicamentele nu sunt bomboane”, a declarat Cristian Lutan, director executiv adjunct Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).

in Romania exista o reglementare referitoare la administrarea vitaminelor femeilor insarcinate si copiilor in primii ani de viata. Obstetricianul si medicul de familie recomanda femeii insarcinate vitaminele utile unei bune evolutii a sarcinii si profilaxiei rahitismului la copil. Iar in cazul copiilor, numai medicul pediatru este in masura sa le recomande vitamine si suplimente alimentare .

„Daca un copil creste in greutate conform varstei lui, daca hrana lui este diversificata si cuprinde toate alimentele necesare (legume, fructe, carne, oua), daca este un copil activ, atunci nu are nevoie de suplimente alimentare sau de vitamine. in conditii de boala insa, suplimentele vitaminice trebuie alese doar de medic. Spre exemplu, numai el ar putea sti faptul ca utilizarea substantelor antitermice necesita si o suplimentare de vitamine din grupul celor antioxidante, cum este vitamina C”, a precizat dr. Evelina Moraru, medic pediatru Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Sf. Maria Maria Iasi.

Vitaminele si suplimentele alimentare administrate fara prescriptie medicala pot determina intoxicatii grave, de aceea pediatrul este singurul in masura sa recomande folosirea acestora. Initiatorii campaniei impotriva automedicatiei „Medicamentele nu sunt bomboane” ii sfatuiesc pe parinti sa nu lase vitaminele la indemana copiilor. Acestea au diferite forme, arome, culori si pot fi foarte usor confundate de copii cu bomboane, iar inghitite in cantitati mari, pot avea grave consecinte asupra sanatatii.