Romania se confrunta cu un deficit al cadrelor medicale, majoritatea preferand sa-si puna competenta profesionala dobandita in facultate si dupa aceasta, in alte sisteme medicale din Vestul Europei, unde multumirea profesionala si alte tipuri de multumiri sunt mai aproape de ceea ce isi doresc. Cu toate acestea, tara noastra beneficiaza de un numar acceptabil de medici urologi, pregatiti dupa o programa asemanatoare celei europene.

„Avem foarte buni absolventi de facultate, multi dintre ei hotarasc sa ramana in tara si atunci se angajeaza la concursul de rezidentiat si-si fac pregatirea de specialitate in tara. in cei 5 ani de rezidentiat cat cuprinde programa la noi in tara, eu zic ca in conditii foarte bune pentru ca, fac aceasta afirmatie din ceea ce stiam pana acum si din ceea ce constat acum, plecand apoi din tara sunt foare apreciati in tarile din Vestul Europei prin competenta lor profesionala, prin faptul ca se integreaza rapid in alte sisteme medicale si ca ceea ce fac ei nu numai ca este apreciat, este foarte apreciat si li se cere sa ramana acolo”, a declarat acad. prof. univ. dr. Ioanel Sinescu, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie „Dr. Carol Davila”,

Tinerii medici aleg urologia ca si specializare, pentru ca este o specialitate tehnologizata, ce poate fi efectuata in centre medicale de varf, in centre de excelenta si chiar in ambulatoriu. insa urologia se confrunta cu o problema in ceea ce priveste repartitia nu tocmai echilibrata a medicilor, marea lor majoritate dorind sa lucreze in spitale sau centre mari, in orase mari.

„Ca o consecinta a acestui fapt, exista unele zone din tara oarecum defavorizate si pe alte planuri, mai ales economic in care atractia pentru medici este mai mica inclusiv si pentru urologi. Şi sigur ca ma gandesc la partea de Est a tarii, la ceea ce inseamna Delta, la o parte din judetele din sudul tarii in care chiar daca exista sectii de urologie in fiecare spital judetean , nu fiecare sectie de urologie din fiecare spital judetean are si urolog. Ceea ce inseamna ca la acest capitol mai avem de lucrat, ceea ce inseamna ca sistemul medical din Romania mai trebuie modificat in asa fel incat sa fie si echilibrat si atractiv”, a subliniat acad. prof. univ. dr. Ioanel Sinescu, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie „Dr. Carol Davila”.