Asociatia P.A.V.E.L solicita autoritatilor adoptarea unor masuri urgente pentru copiii cu cancer

0
23

Asociatia P.A.V.E.L – Asociatia parintilor cu copii bolnavi de cancer – a inaintat autoritatilor, cu ocazia Zilei Internationale a Copilului cu Cancer, o petitie, sub forma unei scrisori deschise, prin care solicita adoptarea celor mai urgente si mai importante masuri identificate de reprezentantii asociatiei. De asemenea, solicita si adoptarea in regim de urgenta a acestor masuri astfel incat efectele lor sa ajunga cat mai repede la pacienti, potrivit unui comunicat de presa primit la redactia www.sanatateatv.ro .

„in opinia noastra, ca asociatie a parintilor cu copii bolnavi de cancer, in Romania autoritatile abordeaza insuficient si ineficient problematica si nevoile copiilor bolnavi de cancer, iar situatia in care acestia se afla este una de risc. Pe langa incapacitatea sistemului sanitar de a oferi sanse egale la tratament, comparabile cu cele din tarile dezvoltate ale UE (lipsa specialistilor, lipsa medicamentelor si a aparaturii medicale, etc.), atragem atentia asupra numarului scazut al serviciilor psiho-sociale adresate acestei categorii a populatiei, atat in perioada tratamentului, cat si post tratament. Afectiunea oncologica influenteaza foarte multe aspecte ale vietii unui pacient, de aceea copilul bolnav de cancer si familia sa au nevoie de indrumare, de sprijin psihologic, social, educational si material, de momente de relaxare si respiro in timpul spitalizarii si dupa, de recuperare medicala in timpul tratamentului si post tratament, de consiliere vocationala, pentru o mai buna reintegrare socio-profesionala dupa finalizarea tratamentului”, se arata in comunicatul de presa.

Potrivit Asociatiei P.A.V.E.L., in prezent, singurele servicii care se adreseaza copiilor/tinerilor cu cancer, precum si adultilor care au avut cancer in copilarie, sunt cele medicale, restul greutatilor cazand exclusiv in seama familiilor sau a unui numar foarte mic de organizatii. Mai mult, reteaua de sprijin si serviciile sociale complementare celor medicale sunt inexistente in comunitatile de unde provin pacientii si nu exista o metoda de asistenta pe termen lung, in acord cu nevoile pe care le au acestia si apartinatorii lor. in ceea ce priveste monitorizarea evolutiei cazurilor, aceasta este aproape nula, spun reprezentantii Asociatiei P.A.V.E.L., si nu se cunosc multe aspecte referitoare la evolutia bolii si a efectelor sale pe termen lung sau la posibilitatea fostilor pacienti de a avea o integrare sociala si emotionala comparabila cu a celor care nu s-au confruntat cu un diagnostic oncologic in copilarie/tinerete.

Ad in title

in acest context, Asociatia P.A.V.E.L. considera necesara realizarea un plan interministerial care sa asigure o viziune ampla asupra problematicii cancerului la copii, la nivel national precum si o interventie adecvata nevoilor reale si concrete. Mai exact, planul ar trebui structurat pe patru mari directii si anume: derularea campaniilor nationale de diagnosticare timpurie, cresterea calitatii ingrijirii si tratamentului in centrele de oncologie si de hematologie pediatrica, crearea unor centre speciale de zi, de recuperare si integrare a pacientilor oncologici, si dezvoltarea serviciilor de suport socio-psiho-medical la nivelul tuturor comunitatilor din tara, la care sa poata avea acces copiii bolnavi si familiile lor pe perioada tratamentului dar si in perioada post cura si, pe termen lung, de-a lungul intregii vieti, daca supravietuitorul si familia sa au nevoie de sprijin.

Articolul precedentSpecialist: Ecografia de sold in cazul copiilor cu displazie sau luxatie de sold trebuie facuta din prima luna de viata
Articolul următorTestele pentru depistarea E coli in cazul bebelusilor din Arges, negative – intervalul de la debutul bolii si testare, prea lung